Czekoladowe naleśniki dla bezglutenowców

Przez : | 3 komentarze | On : Czerwiec 24, 2014 | Kategoria : Desery

Czekoladowe naleśniki dla bezglutenowców

Mimo, że nie jestem osobą która boryka się z nietolerancją glutenu zdaję sobie sprawę, że dieta wykluczająca pszenicę, owies, jęczmień i żyto może być w praktyce dość problematyczna. Główny problem to wykluczenie pieczywa oraz produktów mącznych z wyżej wymienionych zbóż. Z doświadczenia wiem, że w głowie niektórych osób pojawia się myśl – ” z takiej mąki to nie wyjdzie” albo ” takie to niedobre” . Zachęcam jednak do poznania takich produktów jak mąka kukurydziana, słonecznikowa, z pestek dyni, amarantus, oraz wszelkiego rodzaju ziarna (poza wyżej wymienionymi) i orzechy. Zapewniam, że ich zamiennik nie wpłynie na jakość lubianych przez nas deserów  zwykle sporządzanych z  pszenicy.

UWAGA—> jeśli jesteście na diecie bezglutenowej zwróćcie uwagę na skład zakupionej przez was czekolady, lodów i serka mascarpone – gorsze jakościowo produkty mogą zawierać skrobię – którą dieta bezglutenowa również wyklucza oraz gluten.

Czekoladowe naleśniki dla bezglutenowców

Naleśniki z mascarpone

Czekoladowe naleśniki dla bezglutenowców

SKŁADNIKI

2 szklanki mąki kukurydzianej (około 300 g)

200 ml  mleka

150 ml  wody

około 100 ml wody gazowanej

1 jajko

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżeczki kakao

2 łyżki czekolady (ja użyłam pitnej czekolady)

2 łyżki czekolady w płatkach

400 g serka mascarpone

1 brzoskwinia

1 łyża miodu

Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 8 naleśników.

Czekoladowe naleśniki dla bezglutenowców

Czekoladowy naleśnik

Czekoladowe naleśniki dla bezglutenowców 

PRZYGOTOWANIE

W wysokim naczyniu z mleka, połowy porcji wody, jajka, odrobiny soli i mąki kukurydzianej sporządzamy gęste ciasto. Wyrabiamy na gładką masę. Następnie dodajemy czekoladę. Ja użyłam specjalnej, pitnej czekolady w postaci proszku, którą wsypałam do ciasta, ale równie dobra będzie gorzka lub deserowa wcześniej roztopiona i małymi porcjami dodana do ciasta. Dodajemy także wodę gazowaną. Tu zwróćcie uwagę aby ciasto było płynne ale niezbyt gęste tak by swobodnie rozlewało się po patelni, a naleśniki nie wychodziły za grube.

W zależności od użytego rodzaju mąki ilość dodanej wody może się nieznacznie zmienić.

Naleśniki najlepiej smażyć na specjalnej patelni do naleśników. Zaletą takiej patelni jest nie przywieranie ciasta oraz zużycie minimalnych ilości tłuszczu.

NADZIENIE

Umytą brzoskwinię obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę, Łączymy z serkiem mascarpone. Jeśli lubicie słodkie desery do masy możecie dodać 1 łyżkę płynnego miodu.

Gdy naleśniki wystygną na każdym kładziemy łyżkę nadzienia i zawijamy, tu w zasadzie według uznania… pozostawiam dowolność.

Naleśniki porcjujemy i polewamy gorącą, roztopioną czekoladą. Dekorujemy listkiem mięty lub melisy.

Dobrze smakują także dnia następnego podsmażone z nadzieniem i wyserwowane z gałką lodów np. owocowych, polane czekoladą i obsypane malinami:)

Czekoladowe naleśniki dla bezglutenowców

Naleśniki z mascarpone

Czekoladowe naleśniki dla bezglutenowców

Czekoladowe naleśniki

Czekoladowe naleśniki dla bezglutenowców

Czekoladowe naleśniki

Czekoladowe naleśniki dla bezglutenowców

Czekoladowe naleśniki z lodami

Czekoladowe naleśniki dla bezglutenowców

Czekoladowe naleśniki z lodami

 

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w magma s 24 Czerwiec, 2014

    pysznie wyglądają, lubię naleśniki:)

  2. Napisane w jula s 17 Lipiec, 2014

    Wyglądają smakowicie! Ja do naleśników używam mixu bezglutenowego: http://bezglutenowyswiat.pl/bezglutenowy-mix-nalesnikowy-jablkowo-cynamonowy-masa-netto-375g.html. Myślisz że można to przerobić na czekoladowego naleśnika?

  3. Napisane w Julia s 27 Styczeń, 2015

    Wyglądają bardzo apetycznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress