Czekoladowo – chałwowy mus z ricottą

Przez : | 0 Komentarz | On : Maj 25, 2013 | Kategoria : Desery

deser czekoladowo chałwowy z ricottą

Do przygotowania dwukolorowego musu z ricotty potrzebne będą:

100 g chałwy sezamowej

250 g sera ricotta

200 ml śmietany kremówki 30%

0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

20 ml mleka

1 łyżka miodu

do dekoracji 3-4 ciastka maślane w kształcie np. serca:)

Podane proporcje wystarczą do przygotowania deseru dla 3-4 osób

deser czekoladowo chałwowy z ricottą

Czekoladowo-chałwowy mus z ricotty

deser czekoladowo chałwowy z ricottą – PRZYGOTOWANIE

W wysokim naczyniu miksujemy pokruszoną w dłoniach chałwę oraz połowę sera ricotta do uzyskania jednolitej masy.

Odstawiamy do lodówki.

Tabliczkę czekolady rozpuszczamy na kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Następnie płynną wystudzoną czekoladę miksujemy razem z drugą częścią sera ricotta również do uzyskania jednolitej masy.

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy do uzyskania bitej śmietany, pod koniec miksowania dodajemy 1 łyżkę miodu aby nadać słodyczy bitej śmietanie. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

W pucharkach układamy warstwami mus chałwowy oraz masę z czekoladą. Wierzch przy pomocy rękawa cukierniczego dekorujemy bitą śmietaną

Wkładamy ciastko maślane oblane płynną czekoladą oraz listek mięty lub melisy

I gotowe – szybki pyszny deser!

deser czekoladowo chałwowy z ricottą

Czekoladowo-chałwowy mus z ricotty

deser czekoladowo chałwowy z ricottą

Czekoladowo-chałwowy mus z ricotty

 

deser czekoladowo chałwowy z ricottą

Czekoladowo-chałwowy mus z ricotty

Czekoladowo-chałwowy mus z ricotty

Czekoladowo-chałwowy mus z ricotty

 

 

 

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress