Czosnkowe grzanki na żytnim chlebie

Przez : | 0 Komentarz | On : Styczeń 6, 2013 | Kategoria : Przystawki i przekąski

Do sporządzenia grzanek potrzebne będą:

6 kromek żytniego chleba

100 g sera gouda lub edamskiego

1/3 kostki masła

3 ząbki czosnku

bazylia

sól do smaku

Do masła (wyjętego wcześniej z lodówki, tak by było miekkie) dodajemy drobno posiekany czosnek, łyżkę suszonej bazylii i sól. Dokładnie mieszamy.

Kromki żytniego pieczywa układamy na blasze i smarujemy wcześniej przygotowanym masłem.

żytnie pieczywo z masłem czosnkowym

żytnie pieczywo z masłem czosnkowym

Na każdą kromkę kładziemy garstkę wcześniej startego sera. Goudę bądź ser edamski można zastąpić serem camembert, pokrojonym w cienkie plastry – smakuje również naprawdę dobrze.

Pieczywo żytnie z masłem i serem

Pieczywo żytnie z masłem i serem

Tak przygotowane grzanki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 15 minut na funkcji pieczenia z zapiekaniem z góry i dołu.

czosnkowe grzanki na żytnim chlebie

czosnkowe grzanki na żytnim chlebie

I gotowe!

Grzanki te stanowią świetną przekąskę na spotkania przy piwie. Ostrzej przyprawione mogą pełnić funkcję startera przed daniem głównym.

Świetnie smakują z czystą zupą pomidorową lub flakami

Przygotowane wcześniej masło można dowolnie urozmaicać np. przez dodatek ostrej papryki, kopru czy natki pietruszki.

Czosnkowe grzanki na żytnim chlebie

Czosnkowe grzanki na żytnim chlebie

 

Osobom mającym “alergię”:) na ciemne pieczywo polecam te same grzanki ale na jasnym chlebie bądź bułce. Osobiście polecam ciemne pieczywo – jest  zdecydowanie zdrowsze i bogatsze w minerały niż jasne.

Grzanki czosnkowe na jasnym pieczywie

Grzanki czosnkowe na jasnym pieczywie

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress