Dietetyczna konfitura z dyni z pomarańczą i szałwią

Przez : | 4 komentarze | On : Sierpień 23, 2014 | Kategoria : Desery

dietetyczna konfitura z dyni

Dietetyczna konfitura z dyni

Jako dziecko uwielbiałam wszelkiego rodzaju domowe przetwory z owoców i warzyw. Słodki owocowy smak, był ich największym atutem. Minus to bardzo duży dodatek cukru, który niestety nie należy do zdrowych produktów;/;/ a jego kaloryczność często powala z nóg i sprawia tym samym, że rezygnujemy z ulubionych potraw. Dzisiejsza propozycja konfitury to dietetyczna wersja przetworu na zimę z modnego ostatnio a przy okazji bardzo zdrowego warzywa czyli DYNI. Cukier zastąpiony został w większości suszonymi liśćmi stewii, która jak wiemy posiada znikomą ilość kalorii a oprócz tego ma  udowodnione prozdrowotne działanie. Pomarańcze i sok z cytryny nadadzą orzeźwiającego posmaku a szałwia wspomoże naszą odporność oraz układ trawienny.

Dietetyczna konfitura z dyni

dietetyczna konfitura z dyni

Dietetyczna konfitura z dyni – składniki

2 kg dyni (obranej, pokrojonej w kostkę)

0,5 l wody

3 pomarańcze

sok wyciśnięty z 2 cytryn

10 g suszonych liści stewii

garść świeżej szałwii

2 łyżki cukru trzcinowego

Dietetyczna konfitura z dyni

konfitura z dyni

Dietetyczna konfitura z dyni – przygotowanie

Obraną i pokrojoną w grubą kostkę dynię wkładamy do garnka, wlewamy 0,5 litra wody i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając. Po kilkunastu minutach dodajemy obrane i pokrojone w cząstki pomarańcze. Postarajmy się, aby miały jak najmniej białej błonki, która w nadmiarze może nadać konfiturze gorzkiego posmaku. Gdy dynia zmięknie, dodajemy suszone liście stewii, 2 łyżki trzcinowego cukru, sok wyciśnięty z dwóch cytryn oraz posiekane drobno liście szałwii. Jeśli nie dysponujecie szałwią po prosto jej nie dodawajcie, konfitura wyjdzie równie dobra. Ja użyłam szałwii ze względu na jej walory zdrowotne. Całość gotujemy na wolnym ogniu często mieszając do momentu aż znaczna część wody odparuje a dynia zmięknie i będzie się rozpadać. Aby konfitura miała jednolitą gładką konsystencję po zestawieniu z ognia przy użyciu blendera miksujemy ją.

Gorącą konfiturę porcjujemy do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików. Mocno zakręcamy i odstawiamy. Tu nie ma konieczności dodatkowej pasteryzacji gdyż pod wpływem wysokiej temperatury konfitury słoiki zassą się.

ZASTOSOWANIE

Konfitura świetnie smakuje jako dodatek do pełnoziarnistego pieczywa, racuchów, naleśników, lodów, jogurtu naturalnego.

Dietetyczna konfitura z dyni

konfitura z dyni

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w foodmania s 23 Sierpień, 2014

    ja uwielbiam dynię i chciałabym ją mieć cały rok- i to jest właśnie świetny pomysł! A jak długo przechowujesz taką konfirturę?

    • Napisane w admin s 24 Sierpień, 2014

      Hmm… ogólnie to znika w mgnieniu oka:). Jeśli robię na zimę, to dla pewności dodatkowo pasteryzuję.

  2. Napisane w filizanka-smakow s 28 Sierpień, 2014

    Pycha ! Przeglądam Twojego bloga i każdym daniem niesamowicie kusisz !!
    Zapraszam do mnie – mam nadzieję, że też coś Cię zainspiruje.
    http://www.filizanka-smakow.blogspot.com

    Pozdrawiam !

  3. Napisane w JustynaB s 5 Styczeń, 2015

    Ciekawy przepis! na pewno wypróbuje! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress