Domowe bułki z mąki z pestek dyni z masłem czosnkowo-bazyliowym

Przez : | 5 komentarzy | On : Maj 12, 2014 | Kategoria : Dania mączne

bułki z mąki dyniowej

bułki z mąki dyniowej

Dziś propozycja domowego wypieku bułek. Przygotowałam je z mieszaniny mąki pszennej z pełnego przemiału z dodatkiem mąki z pestek dyni. Wypiek wzbogaciłam o ziarna sezamu, płatki gryczane i płatki owsiane. Dodałam również olej kokosowym, który nadaje się do pieczenia.

Bułeczki wyglądają bardzo efektownie bo mąka z pestek dyni nadaje ciastu i późniejszemu wypiekowi zielony kolor, a z masłem czosnkowo-bazyliowym smakuje wyśmienicie:)

Składniki

400 g mąki pszennej z pełnego przemiału

100 g mąki z pestek dyni

15 g świeżych drożdży

200 ml ciepłego mleka

1 łyżka oleju kokosowego (olej dostępny na zdrowy-olej.pl)

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

20 g sezamu

20 g płatków owsianych

20 g płatków gryczanych

MASŁO

1/2 kostki masła

2 ząbki czosnku

świeża bazylia 6-8 liści

Z podanych składników przygotujemy około 10 bułeczek.

domowe bułki z ziarnami

domowe bułki z ziarnami

Przygotowanie

CIASTO

W niewielkim szklanym naczyniu rozrabiamy drożdże z 1/3 ciepłego mleka i łyżeczką cukru. Po wyrobieniu odstawiamy na 15 minut.

Mąkę przesiewamy do miski i łączymy z solą. Dodajemy drożdżowy rozczyn, łyżkę roztopionego oleju kokosowego oraz pozostałe mleko. Dodajemy również płatki owsiane i gryczane oraz sezam. Ja wybrałam te ziarna ale równie dobrze mogą to być pestki dyni, rozdrobnione orzechy czy słonecznik. Według uznania:)

Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką  i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie  godziny ciasto ugniatamy i ponownie przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na jeszcze pół godziny do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na porcje około  100 -150 gramowe.  Z każdej porcji ciasta formujemy kulkę.

Kulki układamy na blasze na papierze do pieczenia i delikatnie przygniatamy uzyskując kształtne bułki.

Każdą bułkę smarujemy roztopionym olejem kokosowym i posypujemy wybranymi ziarnami: sezam, płatki gryczane, owsiane. Tu można użyć wyobraźni:):)

bułka przed pieczeniem

bułka przed pieczeniem

Bułki pieczemy koniecznie w rozgrzanym do 180 St. C piekarniku w funkcji termoobiegu około 20-30 minut.

wypiek bułek

wypiek bułek

bułka po upieczeniu

bułka po upieczeniu

MASŁO CZOSNKOWO – BAZYLIOWE

1/2 kostki masła wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w miseczce w temperaturze pokojowej aż będzie miękkie.

Do masła dodajemy posiekane ząbki czosnku i bazylię. Doprawiamy solą do smaku i dokładnie mieszamy.

Bułki – jeszcze ciepłe podajemy z masłem

bułka z mąki z pestek dyni z ziarnami

bułka z mąki z pestek dyni z ziarnami

bułki z masłem czosnkowo-bazyliowym

bułki z masłem czosnkowo-bazyliowym

DSCN9685

bułki z ziarnami

bułki z ziarnami

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Netmak s 15 Maj, 2014

    Moje kulinarne przygody ostatni krążyły właśnie wokół pieczywa wypiekanego w domu. Po kilku naprawdę owocnych i smacznych wypiekach mogę pokusić się o przygotowanie Twoich bułeczek 😉 Wyszło super, dodałem trochę mniej dyni a ciasto drożdżowe odstawiłem na około 20 minut do wyrośnięcia. Wyszło super 😉 Polecam – jeśli macie sporo wolnego czasu na przygotowanie takich bułeczek. Pozdrawiam

  2. Napisane w rogalikowa s 17 Maj, 2014

    Te bułeczki wyglądają cudnie ;)) I ta zielona mąka z pestek !! :)) Ciekawe czy z orkiszową mąką zamiast pszennej też wyszłyby tak dobrze 🙂

    • Napisane w admin s 18 Maj, 2014

      Myślę, że śmiało możesz użyć mąki orkiszowej. Nie zmienia konsystencji wypieku, jest zdrowsza od zwykłej pszennej mąki oczyszczonej i nada ładnego koloru wypiekom.

  3. Napisane w Najedzenie s 18 Maj, 2014

    Wyglądają bardzo dobrze, aż mam chęć ich już teraz skosztować.

  4. Napisane w Zośka s 1 Kwiecień, 2015

    Bardzo oryginalny przepis! Musze go wypróbować!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress