Domowe lody borówkowe

Domowe lody borówkowe
Deser ten jest dietetyczną wersją tradycyjnych lodów. Poza naturalną słodyczą owoców nie ma w sobie cukru. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i co bardzo ważne znany jest nam jego skład: owoce i jogurt – a to dodatkowy atut gdyż lody takie mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy. I… oczywiście smakuje lepiej niż lody sklepowe, niestety niepozbawione sztucznych dodatków czy zbędnego cukru!!!
Zatem przed zakupem ulubionych lodów owocowych zastanówcie się czy warto??
Do przygotowania lodów potrzebne będą:
150 g świeżych borówek
1 banan
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sok z 1/2 cytryny
Podane składniki wystarczą do przygotowania 3 gałkowej porcji dla 2 osób.

jogurt naturalny, borówki
Przygotowanie
Umyte borówki razem z pokrojonym na drobne kawałki bananem umieszczamy w wysokim naczyniu. Dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego. Całość miksujemy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
Masę przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Średnio co pół godziny wyjmujemy na chwilę aby dokładnie całość przemieszać i z powrotem chowamy do zamrażalki. Lody będą gotowe gdy będą na tyle zmrożone by gałkownicą uformować z nich gałki, zwykle trwa to od 2 do 3 godzin.
Po upływie tego czasu lody wyjmujemy z zamrażalki jeszcze raz dokładnie mieszamy i gałkownicą porcjujemy do pucharków. Mi najbardziej smakują posypane świeżymi borówkami. Ale w podaniu wszystkie chwyty dozwolone, można dodać inne owoce, bitą śmietanę (ale koniecznie zrobioną samemu w domu!) lub po prostu polać roztopioną czekoladą.
Szybko i zdrowo.
Polecam!

Domowe lody borówkowe
Napisane w Beata s 16 września, 2013
Lody zrobiłam z borówek mrożonych ale wyszły pyszne 🙂