Jak zrobić domowe pesto ??

Przez : | 2 komentarze | On : Październik 1, 2013 | Kategoria : Makarony, Sosy, To warto wiedzieć !

domowe pesto

Pierś drobiowa zapiekana z domowym pesto, suszonymi pomidorami i parmezanem

DOMOWE PESTO

  Domowe pesto w przygotowaniu w zasadzie jest bardzo proste – wszystkie składniki miksujemy i gotowe. Tradycyjne pesto włoskie sporządzane jest z orzechów piniowych, czosnku, bazylii i oliwy extra vergine. Niektóre ze składników bywają trudno dostępne lub nie najtańsze, dlatego można poniższy przepis dowolnie modyfikować jest tylko jedna najważniejsza zasada – składniki muszą być świeże i najlepszej jakości. I tu modyfikacje mogą dotyczyć w zasadzie wszystkich składników od orzechów (piniowe można zastąpić migdałami lub włoskimi) po bazylię (zastępowaną w całości natką pietruszki a nawet rukolą) za wyjątkiem czosnku którego tak naprawdę chyba nic nie jest w stanie zastąpić – nadaje on pestu wyrazistego smaku oraz wzbogaca w cenne przeciwzapalne właściwości.

Wersja light pesto (bo i o taką byłam pytana:)) nie przewiduje dodatku parmezanu czy innego sera oraz zdecydowanie zmniejszona jest w nim  ilość dodanej oliwy (tylko odrobina dla nadania odpowiedniej konsystencji)

Poniżej przedstawiam przepis który jest efektem moich eksperymentów i w największym stopniu równoważy wszystkie smaki – jak dla mnie to przepis na idealne domowe pesto.

Składniki

30 g orzechów piniowych (można zastąpić migdałami)

30 g świeżych liści bazylii

30 g natki pietruszki

2 ząbki czosnku

70-80 ml oliwy z oliwek

30 g parmezanu

pieprz (najlepiej świeżo zmielony)

sól (najlepiej morska)

Przygotowanie

1. Orzechy prażymy kilka minut (aż się zarumienią) na suchej dobrze rozgrzanej patelni, następnie odstawiamy do wystygnięcia

2. Orzechy, czosnek, bazylię i natkę pietruszki (wcześniej umyte i osuszone) miksujemy na jednolitą konsystencję.  Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dalej miksujemy wtłaczając  stopniowo oliwę (około 70-80 ml) do momentu aż oliwa połączy się z resztą składników na masę o jednolitej konsystencji.

3. Pesto przekładamy do miski i dodajemy starty parmezan. Solą doprawiamy na samym końcu, gdyż parmezan sam w sobie jest słony i może okazać się  że sól nie będzie konieczna (tym lepiej dla naszego zdrowia:))

4. Pesto można przechowywać do kilku dni w lodówce, pamiętając by wierzch zalać odrobiną oliwy, aby odciąć dostęp tlenu niekorzystnym drobnoustrojom.

Domowe pesto świetnie smakuje z makaronami (klasyka!!  :)) ale również jako dodatek do dań z ryb czy drobiu.

domowe pesto

Pierś drobiowa zapiekana z domowym pesto, suszonymi pomidorami i parmezanem

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w naleśniki s 1 Październik, 2013

    Fajny i zdrowy pomysł :))) bardzo mi się podobają Twoje połączenia :)))

    • Napisane w admin s 11 Październik, 2013

      Dziękuję i pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress