Dorsz w płatkach kukurydzianych (danie bezglutenowe)

Przez : | 1 Komentarz | On : Wrzesień 11, 2013 | Kategoria : Dania rybne

Gluten stanowi swoistą mieszaninę gluteiny i gliadyny czyli krótko mówiąc białek roślinnych. Białka te występują w ziarnach takich zbóż jak pszenica, żyto i jęczmień, stąd osoby nietolerujące glutenu powinny unikać produktów z tych zbóż. Dobry substytut pszenicy, żyta i jęczmienia stanowi ryż i kukurydza.

Do sporządzenia mojej propozycji dania dla bezglutenowców potrzebne będą:

200 g filetów z dorsza

4 garście płatków kukurydzianych

3-4 łyzki sosu sojowego

2 jajka

bazylia

sól, pieprz

oliwa

Świeże filety dorsza płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i porcjujemy na mniejsze kawałki. Rybę zalewamy sosem sojowym i posypujemy bazylią. Odstawiamy do lodówki na około 0,5 godziny aby ryba się zamarynowała.

dorsz z sosem sojowym

dorsz z sosem sojowym

Płatki kukurydziane mocno kruszymy w dłoniach.

płatki kukurydziane

płatki kukurydziane

Do miski wybijamy 2 jaja, doprawiamy odrobiną soli i pieprzem i dokładnie roztrzepujemy ruzgową trzepaczką. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę.

Płaty dorsza panierujemy najpierw w płatkach kukurydzianych a następnie w jajku i znowu w płatkach i smażymy około 8-10 minut na średnim ogniu.

Dorsz w płatkach kukurydzianych

Dorsz w płatkach kukurydzianych

Danie to jest bardzo proste w przygotowaniu i smakuje naprawdę wyśmienicie (sos sojowy świetnie komponuje się z płatkami kukurydzianymi i rybą).

Dodatkową zaletą tego dania jest duża chrupkość gotowych filetów co z pewnością przypadnie do gustu młodszym konsumentom:)

Jak zwykle życzę smacznego!

 

Share This Post!

Komentarz

  1. Napisane w Królik flips s 25 Luty, 2013

    Świetny pomysł na wykorzystanie płatków kukurydzianych 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress