Farfalle z kurczakiem, szpinakiem i cukinią

Przez : | 0 Komentarz | On : Grudzień 11, 2012 | Kategoria : Makarony

 To danie to świetne połączenie makaronu, który dostarcza naszemu organizmowi złożone węglowodany – które w odróżnieniu od cukrów prostych zawartych np. w słodyczach nie odkładają się w naszym organizmie w formie tkanki tłuszczowej tylko są w pełni pożytkowane na potrzeby energetyczne organizmu. Oprócz makaronu w tym przepisie wykorzystałam również kurczaka – pełno wartościowe białko oraz tylko 120 kcal w 100g, jak na mięso to całkiem niewiele. Osobiście w swojej kuchni bardzo często stosuję również cukinię, która dzięki swojemu delikatnemu smakowi, który nie zagłusza smaku innych warzyw oraz mięs doskonale komponuje się z czosnkiem, pomidorami, serem oraz drobiem. Świetnie smakuje z ziołami takim i jak trybula, bazylia i mięta. Cukinia ma wyjątkowo niską wartość energetyczną,  przy tym zawiera mnóstwo witamin: C, A, K i wit. z grupy B. Bogata jest również w beta-karoten i składniki mineralne, takie jak magnez, potas czy żelazo. Zalecana jest osobom o wrażliwym układzie pokarmowym, gdyż łagodzi objawy nadkwaśności. Zawarte w niej związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia.

Do przepisu wykorzystałam również świeży szpinak – tylko 20 kcal w 100g!! Ponadto bogate źródło łatwo przyswajalnego dla naszego organizmu żelaza. Świeży szpinak zawiera również witaminy A, C, E, oraz z grupy B, stanowi także  bogate źródlo  skł. mineralnych takich jak  sód, magnez, potas, cynk, fluor, fosfor, także chlorofil.  Szpinak to także bogactwo przeciwutleniaczy, zwłaszcza dwóch o wyjątkowo silnym działaniu – luteina i beta-karoten.  Zawarty w szpinaku magnez zmniejsza podatność na stres i reguluje pracę serca, dlatego jedzenie świeżego szpinaku kojąco wpływa na nerwy. Warto pamiętać, że większe ilości tego warzywa nie są polecane osobom z chorymi nerkami ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego.

Farfalle z kurczakiem, cukinią i szpinakiem

Do sporządzenia tej propozycji makaronu potrzebne będą:

250 g makaronu farfalle

200 g piersi drobiowej

1 mała cukinia

3 garście świeżego szpinaku

2 ogórki kiszone

10 g parmezanu

2 ząbki czosnku

5 łyżek oliwy

sok z 1 cytryny

pieprz, sól

bazylia

Na kilka godzin przed przystąpieniem do sporządzania dania marynujemy pierś drobiową. Marynatę przygotowujemy z oliwy z dodatkiem soku z 1 cytryny, pieprzu i świeżej bazylii.

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie około 15 minut.

Na patelni przesmażamy drobno posiekane 2 ząbki czosnku, następnie dodajemy świeży szpinak i dusimy około 10-15 minut, pod  koniec sypiemy trochę soli i świeżo zmielonego pieprzu do smaku.

 Zamarynowaną wcześniej pierś kroimy , w paski i smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż będzie miękka i zarumieniona. Następnie dodajemy pokrojone w niewielkie słupki cukinię i ogórki kiszone, wszystko mieszamy i dusimy około 10 minut. Doprawiamy bazylią. Następnie łączymy z wcześniej przygotowanym szpinakiem. Wszystko dokładnie mieszamy.

Na talerz porcjujemy farfalle, a na nich układamy kurczaka z warzywami. Całość posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkiem świeżej bazylii lub szpinaku.

farfalle z kurczakiem, cukinią i szpinakiem

farfalle z kurczakiem, cukinią i szpinakiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozostaje mi jak zwykle życzyć SMACZNEGO!!

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress