Farfalle z sosem pomidorowym i parmezanem

Przez : | 0 Komentarz | On : Grudzień 7, 2012 | Kategoria : Makarony

W naszej codziennej diecie około 60% energii dostarczanej w ciągu dnia powinno pochodzić z węglowodanów.  Najlepszym źródlem złożonych węglowodanów (bo tylko te w pełni zostaną spożytkowane przez nasz organizm)  jest pełnoziarniste pieczywo oraz makarony. Jeżeli sami z pewnych względów nie możemy zrobić makaronu, wybierając je spośród półek sklepowych koniecznie zwracajmy uwagę na ich skład i pochodzenie. Najlepsze makarony produkowane są we Włoszech. Najwyższej jakości makarony włoskie wyrabia się z semoliny czyli mąki powstałej z przemiału pszenicy durum, zwanej pszenicą twardą. Różni się ona tym od pszenicy miękkiej, że jej ziarna są szkliste i bardziej wartościowe- zawierają więcej wysokiej jakości bialka niż ziarna pszenicy miękkiej. Semolina ma delikatny żółty kolor.  Wielką zaletą tej mąki jest to, że chłonie znacznie mniej wody, niż zwyczajna mąka pszenna. Dzięki temu makarony zyskują większą przyczepność dla sosów, zwartą fakturę, trudniej się rozgotowują i mają piękny, transparentny żółty kolor. Do sporządzenia makaronu potrzebne są jedynie mąka i woda (oraz jaja jeśli ma to być makaron jajeczny). Wybierając makaron w sklepie unikajmy zatem tych na których opakowaniach widnieją różna dziwne i nie znane nam substancje. Pamiętajmy – najprostsze często jest najlepsze.

Do sporządzenia farfalli z sosem pomidorowym potrzebne będą:

 250 g makaronu farfalle

150 g boczku

1 średnia cebula

2 pomidory

1/2 pęczka natki pietruszki

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

50 g parmezanu

papryka ostra

pieprz, sól

Farfalle z sosem pomidorowym

 

Makaron gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Pomidory pozbawiamy środków i lekko nacinamy. Następnie przelewamy wrzątkiem tak by skóra łatwo odeszła. Po zdjęciu skóry pomidory  kroimy w drobną kostkę.

Na rozgrzanej patelni przesmażamy boczek. Dodajemy do niego drobno posiekaną cebulkę i pomidory i  dusimy ok 10 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, szczyptę ostrej papryki oraz pieprz co jakiś czas mieszając dusimy jeszcze ok 10 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Na talerz wykładamy makaron, na nim kładziemy sos. Całość posypujemy startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.

 

farfalle z sosem pomidorowym

 

 

 

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress