Faworki – klasyka w tłustoczwartkowym wydaniu

Przez : | 3 komentarze | On : Luty 26, 2014 | Kategoria : Desery, Tłusty czwartek

faworki

Faworki – klasyka w tłustoczwartkowym wydaniu

Faworki to jedne z tych przysmaków których nie może zabraknąć na stole w tłusty czwartek. Obok pączków są najpopularniejszym przysmakiem królującym w tym dniu. Zapytana o ich dietetyczność odpowiadam, że niestety daleko im do zdrowej żywności. Nasze sumienie natomiast może rozgrzeszyć porcja solidnego wysiłku po ich zjedzeniu (bieganie, szybki chód) lub po prostu zjedzenie kilku sztuk bez cukru pudru, lub zamiana mąki na pełnoziarnistą. Faworki można również upiec w piekarniku dzięki czemu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu i zawartych w nim niekorzystnych dla naszego zdrowia produktów jego spalania.

Ciasto na faworki

chrusty z cukrem pudrem

Ciasto na faworki – Składniki

400 g mąki pszennej

5 żółtek

50 g masła

4 łyżki kwaśnej śmietany 12%

2 łyżki spirytusu lub rumu

szczypta soli

1 łyżka cukru pudru + cukier puder do posypania faworków

2 kostki smalcu

Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 40 faworków.

Ciasto na faworki

chrusty z cukrem pudrem

Ciasto na faworki – PRZEPIS

W misce łączymy przesianą mąkę z kawałkami masła i rozkruszamy je w dłoniach. Dodajemy ubite z cukrem pudrem i szczyptą soli żółtka, oraz śmietanę i rum. Wyrabiamy do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. 

Ciasto na faworki

Ciasto na faworki

Ciasto wałkujemy, składamy na pół i ubijamy tłuczkiem. Tę czynność powtarzamy kilka razy. Dzięki temu ciasto będzie delikatne.

Odkładamy zawinięte w ściereczce na pół godziny.

Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałujemy na placek o grubości 2 mm.

Radełkiem wykrawamy prostokąty  lub romby z rozcięciem na środku.

Ciasto na faworki

radełko

Koniec prostokąta (romba) przekładamy przez rozcięcie uzyskują w ten sposób faworki.

Ciasto na faworki

Formowanie

Ciasto na faworki

Faworki przed smażeniem

Chrusty smażymy na rozgrzanym tłuszczu (smalec) z obu stron aż nabiorą rumianego koloru. Po usmażeniu faworki rozkładamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Serwujemy obficie obsypane cukrem pudrem.

Faworki

Chrusty

 

Faworki z cukrem pudrem

Chrusty z cukrem pudrem

 

Faworki

Chrusty

Faworki z cukrem pudrem na paterze

Faworki z cukrem pudrem na paterze

Faworki z cukrem pudrem

Faworki z cukrem pudrem

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w flips s 27 Luty, 2014

    Faworki zostawiam na popołudnie. Na razie 3 pączki 😀

    • Napisane w admin s 27 Luty, 2014

      Oj, warte są grzechu:)
      Pozdrawiam.

  2. Napisane w magma s 1 Marzec, 2014

    świetne do chrupania:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress