Gazpacho – chłodnik z pomidorów

Przez : | 4 komentarze | On : Czerwiec 21, 2014 | Kategoria : Zupy

Gazpacho – chłodnik z pomidorów

Gazpacho czyli zimna zupa z pomidorów i papryki wywodząca się z kuchni hiszpańskiej. Wyjątkowym smakiem, szybkością w przygotowaniu oraz atutami zdrowotnymi “zaczarowała” polskie podniebienia. Gazpacho, oprócz tradycyjnego chłodnika na jogurcie stała się najpopularniejszą  letnią zupą na zimno serwowaną w bardzo wielu polskich restauracjach. 

Gazpacho - chłodnik z pomidorów

Gazpacho – chłodnik z pomidorów

Gazpacho – walory zdrowotne

Mówiąc o gazpacho nie można zapomnieć o jego walorach zdrowotnych. Nie przetworzone warzywa, oliwa z oliwek oraz czosnek to bogactwo antyoksydantów w tym także witamin oraz minerałów. To świetna propozycja nie tylko wstępu do obiadu ale także drugiego śniadania, podwieczorku czy kolacji. Chłodnik z pomidorów w  tym wydaniu to bardzo niskokaloryczne, dietetyczne danie w sam raz dla osób odchudzających się ale także dla bezglutenowców, osób borykających się z nadciśnieniem, miażdżycą, czy cukrzycą typu II. Dodatek ostrej papryki pobudzi żołądek do trawienia i wspomoże przemianę materii.

Nic tylko zajadać…:)

Gazpacho - chłodnik z pomidorów

Chłodnik z pomidorów

Gazpacho – chłodnik z pomidorów – składniki:

5 pomidorów

2 papryki

2-3 ząbki czosnku

garść świeżej bazylii

1 jabłko

200 ml soku pomidorowego

1 łyżka octu balsamicznego

2-3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego

4-5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine

sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

1 łyżeczka ostrej papryki

Gazpacho - chłodnik z pomidorów

Gazpacho

Gazpacho – chłodnik z pomidorów – przygotowanie

Pomidory nacinamy, umieszczamy w głębokim naczyniu i przelewamy wrzątkiem. Gdy skóra zacznie odchodzić umieszczamy w wodzie z lodem. Po kilku minutach odcedzamy i zdejmujemy skórę.

Pomidory kroimy w półksiężyce lub grubą kostkę i wkładamy do naczynia w którym składniki będą się marynować całą noc (najlepiej szklane lub gliniane – nie pochłaniają zapachów)

Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, dokładnie myjemy i kroimy w małe kawałki. Podobnie traktujemy jabłko, które nada zupie naturalnej słodyczy.

Czosnek obieramy i kroimy w plastry, umieszczamy w naczyniu z papryką, pomidorami i jabłkiem

Dodajemy sól, pieprz świeżo zmielony, ostrą papryką, garść liści bazylii, oliwę z oliwek extra vergine, balsamico oraz ocet jabłkowy lub sok z cytryny.

Całość dokładnie mieszamy przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki aby warzywa zamarynowały się i dokładnie przeszły smakiem przypraw.

Po nocy w lodówce wszystkie składniki dokładnie miksujemy i ostatecznie doprawiamy do smaku.

Gazpacho w smaku powinno być lekko pikantne i wyraziste.

Serwujemy z kroplą bazyliowej oliwy lub jogurtu greckiego z grzanką z żytniego pieczywa.

Gazpacho - chłodnik z pomidorów

Gazpacho – chłodnik z pomidorów

Gazpacho - chłodnik z pomidorów

Gazpacho – chłodnik z pomidorów

 

Gazpacho - chłodnik z pomidorów

Gazpacho – chłodnik z pomidorów

 

Gazpacho - chłodnik z pomidorów

Gazpacho – chłodnik z pomidorów

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Sałatka z makaronem s 22 Czerwiec, 2014

    Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.

  2. Napisane w Justyna s 20 Marzec, 2015

    Wygląda przepysznie! na pewno wypróbuje twój przepis latem!

  3. Napisane w Joanna s 24 Marzec, 2015

    Już nie mogę się doczekać czasu wakacji, kiedy można będzie się chłodzić 🙂

  4. Napisane w Wiktori s 31 Marzec, 2015

    Idealny przepis na lato! Zdjęcia zachęcają do wypróbowania 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress