Gnocchi (kopytka) z wędzonym łososiem i prażonymi pestkami dyni

Przez : | 1 Komentarz | On : Listopad 9, 2013 | Kategoria : Dania mączne

Gnocchi z wędzonym łososiem i pestkami dyni

Gnocchi z wędzonym łososiem i pestkami dyni

GNOCCHI KOPYTKA

Aby zrobić idealne gnocchi czyli kopytka warto poznać kilka ważnych zasad i tu odsyłam do wpisu Jak zrobić idealne włoskie gnocchi??

Gnocchi z wędzonym łososiem i pestkami dyni to propozycja sytego dania ziemniaczano-mącznego mogącego z powodzeniem zastąpić tradycyjny obiad. Danie to wzbogaciłam o wartościowe składniki zamieniając zwykłą białą mąkę mąką z pełnego przemiału. Walory smakowe wydobywają natomiast świeże zioła, prażone pestki dyni oraz dodany do masy ziemniaczanej parmezan.

Smakują nieziemsko…. Polecam !

GNOCCHI KOPYTKA – Składniki

1 kg ziemniaków

20 g startego na małych oczkach parmezanu

około 200 g mąki pełnoziarnistej

1 jajko

szczypta soli

400 g wędzonego łososia

kilka gałązek świeżego oregano lub bazylii

150 g pestek z dyni.

Podane składniki wystarczą do przygotowania kopytek dla 6 osób.

nocchi

Gnocchi

Gnocchi KOPYTKA

Gnocchi z pestkami dyni

GNOCCHI KOPYTKA – Przygotowanie

Z ugotowanych i zmielonych ziemniaków, mąki, startego parmezanu, jajka i szczypty soli wyrabiamy ciasto.

Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej części dłońmi formujemy długi “wałek”:) i skośnie odkrawamy od niego równe kawałki ciasta -gnocchi.

 Gnocchi gotujemy w dużej ilości wrzącej, osolonej wody do momentu aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na półmisek. Kopytka skrapiamy oliwa z oliwek, aby się nie skleiły. 

Na suchej patelni prażymy pestki dyni, gdy lekko się zarumienią dodajemy do nich kopytka (na jedną porcję około 200 g) i podsmażamy aż kopytka nabiorą złotego koloru.

Kopytka z pestkami dyni przekładamy na talerz i układamy na nich kawałki wędzonego łososia.

Dekorujemy listkami świeżego oregano lub bazylii.

GNOCCHI KOPYTKA

Gnocchi z pestkami dyni i łososiem

Inspiracją do stworzenia tego wpisu była lektura książki “Mamma Mia” Prawdziwa kuchnia włoska Cristiny Bottari.

Share This Post!

Komentarz

  1. Napisane w omlet przepis s 10 Listopad, 2013

    Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress