Gulasz z serc drobiowych z warzywami i lubczykiem

Przez : | 0 Komentarz | On : Luty 7, 2013 | Kategoria : Dania mięsne

Do przygotowania gulaszu potrzebne będą:

350 g serc drobiowych

1/2 papryki czerwonej

1 cebula

1 mała marchewka

1 średni ogórek kiszony

kawałek pora

1/2 pęczka świeżego lubczyku

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3 łyżki oliwy

ziele angielskie

liść laurowy

słodka papryka

pieprz, sól

Z podanych składników sporządzimy danie dla 2-3 osób

Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pora w cieniutkie paski i razem przesmażamy na oliwie, gdy się zarumienią dodajemy dokładnie oczyszczone, umyte i pokrojone na połówki serca drobiowe. Całość przesmażamy kilka minut na mocniejszym ogniu, cały czas mieszając, następnie zalewamy litrem wody dodajemy 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pieprz i sól  i gotujemy około 15-20 minut.

Do garnka, gdy już serca zmiękną, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, oraz drobno posiekany świeży lubczyk. Całość gotujemy około 20-30 minut na średnim  ogniu aż serca będą miękkie. Na sam koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego i doprawiamy do smaku słodką papryką, solą i pieprzem.

W miseczce rozrabiamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością zimnej wody i łączymy z gulaszem energicznie mieszając. Chwilę trzymamy na ogniu, do zagotowania się.

I gulasz gotowy;)

Najlepiej smakuje z ziemniakami piree.

Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych

 

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress