Herbata Pu-erh

Przez : | 0 Komentarz | On : Styczeń 12, 2014 | Kategoria : Artykuły, Herbaty

Herbata Pu-erh. Herbarta czerwona

Herbata Pu-erh to pół fermentowana herbata czerwona rdzennie wywodząca się z Chin a dokładniej z miasta Puer w prowincji Yunnan – stąd jej nazwa Pu-erh. Dzięki częściowej fermentacji, zatrzymanej w odpowiednim momencie oraz  póżniejszemu długiemu “leżakowaniu” (od kilku do nawet kilkudziesięciu lat) herbata ta zyskuje bardzo cenne właściwości, a wśród nich najbardziej znane są te skutecznie wspomagające odchudzanie.

Pu-erh to idealna propozycja dla wszystkich którzy poszukują pomocy w codziennej diecie. Aby herbata skutecznie wspomagała nasz metabolizm i wpływała na spadek masy ciała ważna jest jakość herbaty. Tylko kilku a najlepiej kilkunastoletni Pu-erh niesie ze sobą pełnię swoich właściwości. Podczas procesu “leżakowania” herbaty wytwarzają się  najcenniejsze związki m.in takie jak biologicznie czynne garbniki, alkaloidy, składniki mineralne, flawonoidy czy witamina E.

Herbata Pu-erh

Herbata Pu-erh

Herbatę Pu-erh  po zaparzeniu cechuje  intensywnie czerwona do bordowej barwa . Pierwsze zetknięcie ze smakiem czerwonej herbaty może być swoistym szokiem, gdyż w smaku  jest lekko ziemista i bardzo wyrazista. Szybko jednak można przyzwyczaić się do niej.

Gdy będziemy spożywać Pu-erh regularnie, bardzo szybko docenimy jego właściwości.

Herbata Pu-erh

Herbata Pu-erh

Właściwości herbaty Pu-erh

Herbata ta ma przede wszystkim zbawienny wpływ na nasz metabolizm, wydatnie przyczyniając się do pomocy w utracie wagi, stąd też herbatę tę zaczęto nazywać “zabójcą tłuszczu”. Bakterie w niej zawarte wspomagają przemianę materii, wydatnie ją przyspieszając i regulując. Liczne badania wykazały, że Pu-erh korzystnie wpływa na obniżenie złego cholesterolu, jednocześnie będąc źródłem cennych związków mineralnych: wapnia, potasu, magnezu, żelaza czy selenu oraz alkaloidów, garbników i flawonoidów . Ponadto  niska zawartość kofeiny i tanin nie powoduje upośledzania wchłaniania żelaza oraz innych cennych związków odżywczych zawartych w Pu-erh.

Herbata Pu-erh

Herbata Pu-erh

Herbata pu-erh coraz częściej produkowana jest w formie gniazdek, jak na zdjęciu poniżej. Forma ta jest bardzo wygodna i praktyczna. Pozwala nam zabrać herbatę ze sobą gdziekolwiek się znajdujemy.

 Dzięki swojej formie i właściwościach pobudzających gniazdka Pu-erh dobrze sprawdzają się podczas długiego dnia pracy.

Herbata Pu-erh

Herbata Pu-erh w formie gniazdka

 

Herbata Pu-erh w formie gniazda

Herbata Pu-erh w formie gniazda

 

Herbata Pu-erh w formie gniazdka

Herbata Pu-erh w formie gniazdka

Sposób parzenia

Gniazdo herbaty Pu-erh wkładamy do zaparzacza. Zaparzacz zanużamy w gorącej wodzie (około 80 St. C) na około 5-6 minut (tyle czasu zwykle trwa zaparzanie Pu-erh). Najlepszy efekt osiągniemy używając na jedno parzenie około 0,5 litra wody.  To samo gniazdo można parzyć kilkukrotnie, jest ono bardzo wydajne.

Parzenie herbaty Pu-erh

Parzenie herbaty Pu-erh

 

Parzenie herbaty Pu-erh

Parzenie herbaty Pu-erh

 

Parzenie herbaty Pu-erh

Parzenie herbaty Pu-erh




Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress