Jabłecznik (szarlotka) z lodami

Przez : | 1 Komentarz | On : Marzec 11, 2013 | Kategoria : Wypieki

JABŁECZNIK (SZARLOTKA)

Szarlotka to typowe ciasto kruche wypełnione w środku (pomiędzy dwoma warstwami ciasta) nadzieniem z owoców. Polska wersja szarlotki to jabłecznik – czyli ciasto kruche z masą jabłkową w środku i jest to najpopularniejsza w Polsce szarlotka. Spotyka się jednak także szarlotkę z nadzieniem z owoców sezonowych. Latem są to oprócz jabłek także porzeczki, rabarbar, śliwki itp., jesienią – dynia. W moim domu rodzinnym po niedzielnym obiedzie na stole królował tzw. pleśniak czyli nic innego jak jabłecznik z warstwą ubitej piany z białek między masą jabłkową a górną warstwą kruchego ciasta.

szarlotka

Jabłecznik z lodami, kruche ciasto

SZARLOTKA – PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO 🙂

Aby szarlotka wyszła absolutnie przepyszna ważną zasadą jest wcześniejsze podpieczenie spodu, który pod wpływem soku z owoców, mógłby stać się najzwyklejszym w świecie zakalcem! Podpieczony spód – nie wchłonie wilgoci z jabłek.

Ciasto na szarlotkę:

300 g mąki tortowej

150 g masła

2 żółtka

70 g cukru pudru

około 50 ml ciepłego mleka

Przed przystąpieniem do sporządzenia ciasta warto przeczytać zakładkę o kruchym cieście https://www.kulinarny-blog.pl/ciasto-kruche/, gdzie znajdują się cenne wskazówki  jak postępować by uzyskać bardzo dobre i bardzo kruche ciasto na szarlotkę.

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Następnie dzielimy je na dwie części o wielkości 2/3 i 1/3 i formujemy z nich kule. Każdą z części zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

Po godzinie wyjmujemy większą kulę z ciasta kruchego z lodówki i wałkujemy ją na oprószonej mąką stolnicy na okrągły placek. Uformowanym plackiem wykładamy dno tortownicy o średnicy około 26 cm i formujemy rant. Spód przed pieczeniem nakłuwamy widelcem.

Spód do szarlotki

Spód do szarlotki – ciasto kruche

Spód pieczemy około 10 minut w temp. 180 St. C pamiętając by włożyć go do mocno rozgrzanego piekarnika (200 St.C. )Po upieczeniu spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Nadzienie z jabłek:

1 kg kwaskowatych jabłek

1 łyżeczka cynamonu

skórka otarta z 1 cytryny

sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

około 3 łyżek cukru pudru

SZARLOTKA – przygotowanie 

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki  a następnie usuwamy gniazda nasienne. Cząstki jabłek kroimy w drobną kostkę i od razu mieszamy z sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny dzięki czemu jabłka nie zciemnieją, a farsz nabierze przyjemnego kwaskowatego smaku. Masę jabłkową łączymy z cynamonem, skórką otartą z 1 cytryny oraz cukrem pudrem.

Całość dokładnie mieszamy i przesmażamy na patelni okolo 10-15 minut (aż jabłka zmiękną). Gdy masa jabłkowa wystygnie przekładamy ją na wypieczony wcześniej spód.

Spód z jabłkami

Spód z jabłkami

Z lodówki wyjmujemy mniejszą kulę z ciasta kruchego i wałkujemy ją na placek o średnicy równej średnicy tortownicy. Tak przygotowanym plackiem przykrywamy tortownicę z masą jabłkową. Brzegi dokładnie zlepiamy.

Innym sposobem estetycznego przygotowania wierzchniej warstwy szarlotki jest starcie na tarce jarzynowej o dużych oczkach wcześniej zmrożonego ciasta kruchego. Obie metody są dobre.

Po przygotowaniu  górnej warstwy szarlotkę nakłuwamy widelcem i wypiekamy około 25 minut w temp. 180 St. C w dobrze rozgrzanym piekarniku.

szarlotka

Jabłecznik z lodami

Ciasto to najlepiej smakuje na gorąco. Jeśli było upieczone dzień wcześniej przed podaniem serwowany kawałek można podpiec w piekarniku około 8 minut w temp. 180 St. C dzięki czemu ciasto stanie się nieziemsko aromatyczne i jeszcze bardziej kruche. Serwować koniecznie na gorąco z gałką lodów waniliowych.

szarlotka

Jabłecznik z lodami

 

Share This Post!

Komentarz

  1. Napisane w Ania s 24 Kwiecień, 2013

    Szarlotka bardzo dobra;-)
    Moja siostra upiekła. Jadłyśmy z lodami. Pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress