Faszerowane jajka z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Przez : | 0 Komentarz | On : Grudzień 22, 2012 | Kategoria : Menu Wielkanocne, Przystawki i przekąski

Jajko stanowi doskonałe źródło pełnowartosciowego białka, które jest uznawane za białko wzorcowe ze względu na idealny skład aminokwasowy. Ponadto jaja to świetne źrodło cynku, witamin z grupy B i innych substancji odżywczych. Jedno jajko zawiera  2/3 dziennej dawki cholesterolu, ale należy zaznaczyć że zarówno tego dobrego (HDL) jak też złego (LDL). A w gospodarce cholesterolowej organizmu chodzi o to aby oprócz cholesterolu LDL dostarczany był również HDL którego działanie polega na usuwanu nadmiaru złego cholesterolu z komórek a następnie transport LDL cholesterolu do wątroby, gdzie zostaje  metabolizowany.

Cholesterol zawarty w żywności nie prowadzi do rozwoju miażdżycy , jeżeli jego metabolizm funkcjonuje prawidłowo, natomiast by mogło tak się dziać muszą również prawidłowo wykonywać swoje funkcje wszystkie enzymy odpowiedzialne za metabolizm cholesterolu i tu pojawia się problem ponieważ enzymy te są blokowane przez wszechobecne w naszej diecie sztuczne izomery trans (np. margaryny produkowane metodą uwodornienia). Stąd lepiej margarynę zastąpić masłem. Warto zaznaczyć, że na prawidłowy metabolizm cholesterolu niewątpliwie wpływają NNKT czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (ich duże pokłady znajdziemy m.in w tłuszczu rybim) – warto zatem zwiększyć ich podaż dodając do jajek np. tuńczyka bądź łososia.

Normy podają dzienne spożycie cholesterolu na poziomie 300mg dziennie. Dla porównania 1 duże jajko zawiera 212 mg cholesterolu (łącznie LDL i HDL).

Z żywieniowego punktu widzenia jajkom brakuje jedynie witaminy C.

Jajko ugotowane na twardo

Do sporządzenia jaj faszerowanych tuńczykiem i suszonymi pomidorami potrzebne będą:

4-6 jaj

1 puszka tuńczyka w zalewie (około 130g)

50 g suszonych pomidorów

1 łyżka majonezu

1 cebula

1 łyżka musztardy

koper

pieprz, sól

Faszerowane jajka z tuńczykiem – przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo. Następnie studzimy w zimnej wodzie. Kiedy wystygną, obieramy i kroimy na połówki. Ze środków wydrążamy  żółtka. Połówki jaj układamy na półmisku, na rukoli.

Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę.

cebula

Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy w palcach jeśli jest w większych kawałkach.

tuńczyk

Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w cieniutkie paseczki.

suszone pomidory

Koper drobno siekamy.

W misce mieszamy cebulę, tuńczyka, suszone pomidory, koper, dodajemy ugotowane żółtka jaj, majonez, musztardę, pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Jeżeli masa jest zbyt sucha można do niej dodać łyżkę lub dwie oleju z suszonych pomidorów.

wszystkie składniki mieszamy

Tak przygotowaną masą wypełniamy połówki jaj. Dekorujemy rukolą, suszonymi pomidorami lub świeżym koperkiem.

Faszerowane jajka z tuńczykiem

Faszerowane jajka z tunczykiem i suszonymi pomidorami

Faszerowane jajka z tuńczykiem

jajka faszerowane

jajka faszerowane tunczykiem i suszonymi pomidorami

 

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress