Jak zrobić idealne włoskie gnocchi (kopytka) ??

Przez : | 0 Komentarz | On : Listopad 8, 2013 | Kategoria : Dania mączne, To warto wiedzieć !

Gnocchi - włoskie kopytka

Włoskie gnocchi

Gnocchi – włoskie kopytka

Włoskie gnocchi wyglądem i składem przypominają znane nam z dzieciństwa kopytka ziemniaczane. Główne ich składniki to ziemniaki, jajko, mąka i szczypta soli, aczkolwiek w niektórych włoskich regionach gnocchi w swoim składzie mają również  parmezan, który nadaje im wyrazistości i niepowtarzalnego smaku.

Aby zrobić idealne jak we Włoszech gnocchi należy pamiętać o kilku ważnych zasadach.

1. Ziemniaki powinny pochodzić z odmian sypkich, nie kleistych i najlepiej o białym miąższu.

2. Ważne są proporcje składników. Na około 1 kg ziemniaków przyjmuje się 1 jajko  i około 200 g mąki. Dodatek parmezanu w granicach 20-30 g na 1 kg ziemniaków.

3. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i czekamy do całkowitego ich wystygnięcia – ciepłe mogą się kleić i tym samym potrzebować więcej mąki. Najlepszy efekt uzyskamy jeśli dokładnie jeszcze ciepłe zgnieciemy widelcem i odstawimy do całkowitego wystygnięcia lub jeśli zdecydujemy się na mielenie w maszynce, po tej czynności odstawmy ziemniaki na chwilę do lodówki.

4. Masę ziemniaczaną należy wyrabiać jak najkrócej, ale też nie za energicznie. Jeśli masa się rozgrzeje będzie się kleić.

5. Dobrze jest mieć pod ręką cały czas mąkę i podsypywać nią ciasto na stolnicy.

6. Dla estetycznego, ładnego wyglądu gnocchi przyda się widelec.

Przepis na domowe włoskie gnocchi

Składniki

1 kg ziemniaków (sypkich, nie mączystych)

200 g mąki pszennej

1 jajko

20 g startego parmezanu

1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine

świeże gałązki oregano

szczypta soli

Gnocchi - włoskie kopytka

Włoskie gnocchi z oregano i oliwą z oliwek

Przygotowanie

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie około 30-40 minut w zależności od ich wielkości.

Po ugotowaniu ziemniaki, cedzimy, odstawiamy do wystygnięcia, następnie obieramy i mielimy w maszynce. Tak przygotowane pozostawiamy w misce do całkowitego wystygnięcia.

Do ziemniaków dodajemy mąkę, 1 jajko i szczyptę soli i wyrabiamy, aż uzyskamy miękką, elastyczną, ale nie klejącą się masę.

Masę na gnocchi wykładamy na stolnicę i formujemy z niej kopytka.

Gnocchi gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Wrzucamy na wrzątek i po kilku minutach (gdy wypłyną na wierzch) wyjmujemy łyżką cedzakową.

Podajemy gorące z wody lub podsmażone posypane startym parmezanem ze świeżymi ziołami np. oregano lub bazylią oraz oliwą z oliwek extra vergine.

Gnocchi - włoskie kopytka

Gnocchi z oliwą i ziołami

Inspiracją do stworzenia tego wpisu była lektura książki “Mamma Mia” Prawdziwa kuchnia włoska Cristiny Bottari.

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress