Karmelizowana gruszka z lodami

Przez : | 0 Komentarz | On : Listopad 29, 2012 | Kategoria : Desery

Do sporządzenia tego pysznego deseru potrzebne będą:

2 gruszki

100 ml soku malinowego

lody waniliowe

25 g masła

2 łyżki octu balsamicznego

Gruszki myjemy i kroimy w ćwiartki (po długości). Wkładamy  je na rozgrzane masło i smażymy około 5-10 minut na bardzo wolnym ogniu, do momentu aż masło  zacznie się wysmażać. Następnie całość zalewamy sokiem malinowym i dusimy aż sok zacznie się redukować i uzyska gęstą konsystencję sosu. Pod koniec duszenia, dla uzyskania wyrazistego smaku, dodajemy ocet balsamiczny (można z powodzeniem zastąpić go sokiem wyciśniętym z 1 cytryny).

Do pucharków wykładamy lody waniliowe, obok układamy cząstki gruszek i polewamy, co bardzo ważne jeszcze gorącym sosem malinowym.

Dekorujemy listkiem mięty.

 

Karmelizowana gruszka z lodami

 

Ten deser jest jednym z moich ulubionych. Lody świetnie komponują się z gorącym sosem malinowym, co sprawia że  świetnie smakuje zarówno latem jak i zimą.

 

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress