Kluski śląskie ze szpinakiem

Przez : | 0 Komentarz | On : Marzec 10, 2013 | Kategoria : Dania mączne

Kluski śląskie ze szpinakiem – składniki

300-400 g ugotowanych ziemniaków

10 liści świeżego szpinaku

1 jajko

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

sól, pieprz do smaku

Kluski śląskie ze szpinakiem

Kluski śląskie ze szpinakiem

Ugotowane ziemniaki mielimy maszynką do mielenia mięsa i przekładamy do miski. Dodajemy 1 całe jajko, 2 łyżki mąki pszennej oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wcześniej umyty i osuszony szpinak drobno siekamy i dodajemy do reszty składników.

Masa ziemniaczana na kluski

Masa ziemniaczana na kluski

Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy, do momentu uzyskania masy o jednolitej konsystencji, jak na zdjęciu poniżej.

Masa ziemniaczana na kluski

Masa ziemniaczana na kluski

Kluski formujemy mokrą dłonią. Klasyczne kluski śląskie mają okrągły kształt a na środku wgłębienie. Jednakże w kwestii kształtu można wybrać dowolność. Mogą być podłużne jak na zdjęciu poniżej lub idealnie okrągłe:) jak u śląsaków.

Kluski delikatnie wkładamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu. Gotujemy około 5-8 minut na średnim ogniu. Serwujemy gorące.

Kluski te świetnie komponują się z dziczyzną, buraczkami oraz jako samodzielne danie np. z konfiturą z czerwonej cebuli.

Kluski śląskie ze szpinakiem

Kluski śląskie ze szpinakiem

Kluski śląskie ze szpinakiem

Kluski śląskie ze szpinakiem

Kluski śląskie ze szpinakiem

Kluski śląskie ze szpinakiem

Polecam!!!

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress