Kotlety ziemniaczane

Przez : | 1 Komentarz | On : Listopad 14, 2013 | Kategoria : Dania mączne

kotlety ziemniaczane – szybki przepis na wegetariańskie danie

Kotlety ziemniaczane sporządzane są z ugotowanych ziemniaków, stąd danie to jest dobrą alternatywą wykorzystania ziemniaków z dnia poprzedniego, które zostały np. z obiadu. w wykonaniu są bardzo proste i szybkie. Świetnie smakują same np. z sosem pieczeniowym lub jako dodatek skrobiowy do ulubionego dania mięsnego.

kotlety ziemniaczane

Ziemniaczany kotlet

kotlety ziemniaczane – składniki

500 g ugotowanych ziemniaków

1 jajko

1 duża czerwona ewentualnie biała cebula

2 – 3 łyżki mąki pełnoziarnistej

sól, pieprz

ostra papryka w proszku

tłuszcz do smażenia

bułka tarta do obtoczenia

Podane składniki wystarczą do przygotowania około 10 średnich  kotletów.

kotlety ziemniaczane

Kotlet z ziemniaków

kotlety ziemniaczane – przygotowanie

Obraną i opłukaną cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, aż się zarumieni. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia.

W misce łączymy rozgniecione ziemniaki z jajkiem, 2-3 łyżkami mąki pełnoziarnistej i przesmażoną cebulą. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą sproszkowaną papryką.

Maczając ręce w wodzie z masy ziemniaczanej formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.

Kotlety smażymy na średnim ogniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu, po kilka minut z każdej strony aż nabiorą złotego, rumianego koloru.

Serwujemy gorące.

kotlety ziemniaczane

Ziemniaczane kotlety z cebulą

kotlety ziemniaczane

Danie z ziemniaków

Share This Post!

Komentarz

  1. Napisane w poradnik s 3 Maj, 2015

    ja też dziś robiłam te kotleciki, choć w nieco innej wersji, ale myślę, że w każdej są naprawdę smaczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress