Kukurydziana tarta z wanilią i sezonowymi owocami

Przez : | 5 komentarzy | On : Czerwiec 14, 2014 | Kategoria : Desery

Kukurydziana tarta z wanilią

Kukurydziana tarta z wanilią to przepis na deser dla bezglutenowców. Kruchy spód z mąki oczyszczonej zastąpiłam spodem z płatków kukurydzianych, które podpieczone dają jeszcze lepszy efekt kruchości. Świeże owoce sezonowe to duża dawka antyoksydantów oraz właściciele niewielkiej liczby kalorii. Waniliowa masa łączy wszystkie składniki w jedną, rozpływającą się w ustach całość.

Kukurydziana tarta z wanilią

Kukurydziana tarta z wanilią i sezonowymi owocami

Do przygotowania tarty potrzebne będą:

KUKURYDZIANY SPÓD

100 g płatków kukurydzianych

70 g masła

MASA WANILIOWA

250 ml śmietany kremówki 30%

50 ml mleka

1 budyń waniliowy

1/2 laski wanilii

2 łyżeczki brązowego cukru

Podane proporcje wystarczą do przygotowania tarty w formie o średnicy 20 cm, czyli dla około 6 osób.

Kukurydziana tarta z wanilią

Kukurydziana tarta z wanilią, borówkami i malinami

Przygotowanie spodu

Płatki kukurydziane łączymy z miękkim masłem (na godzinę przed przygotowywaniem spodu należy wyjąć masło z lodówki). Całość dokładnie mieszamy tak aby uzyskać masę którą swobodnie wyłożymy formę do tarty.

Tak przygotowany spód zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 St. C około 10 minut aż płatki zarumienią się

Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie masy waniliowej

W rondlu łączymy śmietanę kremówkę z 1/2 świeżej laski wanilii (pachnie obłędnie:)) Całość powoli podgrzewamy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

W 30-50 ml mleka rozprowadzamy 1 opakowanie budyniu waniliowego, dodajemy do niego 2 łyżki brązowego cukru i, dokładnie mieszamy aby nie było grudek i powoli  przelewamy, cały czas mieszając  do gotującej się śmietany kremówki.

Całość podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje.

Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowany wcześniej spód powoli zalewamy kremem waniliowym i wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny aby masa stężała.

Po upływie 2-3 godzin na wierzchu tarty z kremem waniliowym układamy świeże owoce sezonowe. Ja użyłam malin i borówek. 

I gotowe!

Kukurydziana tarta z wanilią

Kukurydziana tarta z wanilią, borówkami i malinami

 

Kukurydziana tarta z wanilią

Kukurydziana tarta z wanilią, borówkami i malinami

Kukurydziana tarta z wanilią

Kukurydziana tarta z wanilią, borówkami i malinami

 

Kukurydziana tarta z wanilią

Kukurydziana tarta z wanilią, borówkami i malinami

Kukurydziana tarta z wanilią

Kukurydziana tarta z wanilią, borówkami i malinami

 

Kukurydziana tarta z wanilią

Kukurydziana tarta z wanilią, borówkami i malinami

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w bananana s 30 Lipiec, 2013

    Zrobiłam!własnie skonczylam pichcenie, cudowna wyszla! wrzucaj ten przepis na fejsa na dietetyczne przepisy figury, bo to musi iść dalej! Taki pyszny przepis musi byc znany <3

  2. Napisane w admin s 30 Lipiec, 2013

    Super;) Cieszę się że i Tobie smakowala ukochana tarta mojego męża. Pozdrawiam.

  3. Napisane w Aga s 5 Październik, 2013

    Witam, chciałam doprecyzować, co oznacza “Całość dokładnie mieszamy tak aby uzyskać masę którą swobodnie wyłożymy formę do tarty”. Zrobiłam ten spód zachowując proporcje, ale te płatki mi się nie skleiły i mam wszystko luzem… Kiepski spód na tartę… Co zrobiłam źle?

    • Napisane w admin s 5 Październik, 2013

      Witam. Płatki należy dokładnie wymieszać z masłem a wręcz je zgnieść i taką masą wyłożyć spód formy. Spód sztywności i kruchości nabierze po zapieczeniu i wystygnieciu. Dziękuję za uwagę, już precyzuję przepis;)

  4. Napisane w Marzena s 14 Czerwiec, 2014

    Uwielbiam takie desery 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress