Lasagne bolognese

Przez : | 12 komentarzy | On : Lipiec 22, 2015 | Kategoria : Makarony

Lasagne bolognese PRZEPIS

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

SKŁADNIKI

12 płatów makaronu Lasagne

0,5 kg mięsa mielonego (łopatka wieprzowa)

2 puszki pomidorów (około 400 g każda)

150 g sera mozzarella

3 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1-2 łyżeczki ostrej papryki

2 łyżeczki suszonej bazylii lub ziół prowansalskich

BESZAMEL

1 łyżka masła

2 łyżki mąki pszennej

150 ml mleka

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

Podane proporcje wystarczą do przygotowania 3 – ech porcji lasagne bolognese.

Lasagne bolognese PRZEPIS

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

PRZYGOTOWANIE

Obrany i drobno posiekany czosnek podsmażamy na patelni, na łyżce oliwy. Gdy się zarumieni dodajemy mięso mielone i gałkę muszkatołową. Mięso przesmażamy aż zmieni kolor. Następnie dodajemy pomidory z puszki, ostrą paprykę, sól, pieprz. Dusimy aż sok z pomidorów odparuje. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i ostatecznie doprawiamy do smaku. Sos powinien być bardzo wyrazisty w smaku, gdyż makaron z mało wyrazistym sosem w efekcie będzie mdły, a tego chcemy uniknąć.

BESZAMEL

W rondlu na 1 łyżce masła przesmażamy mąkę, cały czas mieszając ruzgą. Po kilku minutach dolewamy mleko i bardzo energicznie mieszamy aż sos zgęstnieje, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, jeszcze raz dokładnie mieszamy i zdejmujemy z palnika.

Odstawiamy do wystygnięcia.

Makaron gotujemy około 10-15 minut we wrzącej osolonej wodzie w szerokim rondlu. Makaron najlepiej gotować w dwóch partiach po kilka płatów, tak by się nie skleiły. Po ugotowaniu płaty lasagne zanurzamy w zimnej wodzie z lodem, a następnie odsączamy.

Na blasze lekko przesmarowanej oliwą układamy płat lasagne, na nim sos boloński, następnie kolejny płat makaronu, sos boloński…

Lasagne bolognese PRZEPIS

Lasagne

… i kolejny płat lasagne, sos beszamelowy i płat lasagne.

Lasagne bolognese PRZEPIS

Lasagne

Wierzch lasagne posypujemy startą mozzarellą.

Lasagne bolognese PRZEPIS

Lasagne bolognese

Lasagne zapiekamy około 15 minut w funkcji termoobiegu z zapiekaniem z góry, w temperaturze 170 St. C.

Lasagne bolognese PRZEPIS

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese PRZEPIS

Lasagne bolognese

Serwujemy gorącą, udekorowaną listkiem bazylii.

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w imcorneliaa s 25 Czerwiec, 2014

    moja ukochana lasagne <3 najlepszy posiłek jaki istnieje, zaraz po kurczaku w sosie z mleczka kokosowego 😀

  2. Napisane w naleśniki s 27 Czerwiec, 2014

    Łał! świetne! muszę spróbować!

    • Napisane w admin s 27 Czerwiec, 2014

      Wbrew pozorom, nie jest trudna do przygotowania.

      • Napisane w Madzia s 26 Wrzesień, 2014

        Ja właśnie skończyłam robić, ale zamiast mięsa polecanego w przepisie skorzystałam z kurczaka i w sumie też wyszło dobre 😉

  3. Napisane w sprawdzamyprzepisy.blogspot.com s 5 Lipiec, 2014

    Osobiście uwielbiam lasagne z mięsem, a na warstwie najwyższej szpinak z ricottą. Polecam spróbować;)

  4. Napisane w omlet s 9 Lipiec, 2014

    Jest po prostu idealna! 😉

  5. Napisane w niebojem s 20 Lipiec, 2014

    Wygląda imponująco.

  6. Napisane w nina s 28 Lipiec, 2014

    lASAGNE JEST PYSZNA RÓWNIEŻ ZE SZPINAKIEM I FETĄ:)

  7. Napisane w Sandra s 27 Listopad, 2014

    Uwielbiam włoskie jedzenie, a chyba najbardziej lasagne właśnie. Twoja wygląda imponująco! 🙂

  8. Napisane w Jakub s 3 Marzec, 2015

    Jak widzę lasagne, to zawsze mi się kojarzy ona z kotem Garfieldem 🙂
    Lasagne jadłem do tej pory raz – smak wspaniały! U góry w komentarzu napisał ktoś o wersji szpinak + feta – ciekawe połączenie. No i dla wegetarian smaczna zapewne alternatywa. Sam jeszcze lasagne nie robiłem, ale kusisz przepisem – chyba czas najwyższy spróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress