Marchewkowe muffiny z kawowym mascarpone

Przez : | 4 komentarze | On : Lipiec 31, 2013 | Kategoria : Wypieki

MARCHEWKOWE MUFFINY

Wiosną i latem warto zadbać o kondycję i koloryt skóry. Marchewka to świetny sposób aby odżywić, odmłodzić i upiększyć naszą cerę. To pomarańczowe  warzywo zadba również o naszą witalność. Dostarcza bowiem sporej porcji przeciwutleniaczy m.in witamin oraz karotenu. Amerykańscy naukowcy twierdzą, że jedna marchewka dziennie zdecydowanie wpływa na obniżenie złego cholesterolu co zmniejsza ryzyko miażdżycy o około 20%. Obniża również ciśnienie, przeciwdziała także cukrzycy – mimo naturalnej słodyczy jej indeks glikemiczny wynosi jedynie 30, a w 100 g marchewki znajdziemy zaledwie 27 kcal. Zatem jej jedzenie służy również szczupłej sylwetce.  Dobrze przyswajalny z marchewki beta-karoten silnie przeciwdziała związkom rakotwórczym (np. z dymu tytoniowego), a zawarta w niej witamina A wspomaga oczy osób intensywnie pracujących przy komputerze

To warzywo w Polsce doczekało się nawet swojego dnia. 5 kwietnia to Dzień Marchewki:)

Marchewkowe muffiny

Marchewkowe muffiny

 MARCHEWKOWE MUFFINY – SKŁADNIKI:

3 duże marchewki

1 łyżka miodu

1 jajko

3 łyżki mąki pełnoziarnistej

3 łyżki oliwy z oliwek

skórka otarta z 1/2 pomarańczy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu

Do sporządzenia kawowego kremu mascarpone potrzebne będą:

250 g serka mascarpone

1 łyżka miodu

sok wyciśnięty z 1/3 cytryny

około 20 ml naparu z kawy rozpuszczalnej (1 mała łyżeczka kawy na 50 ml wody)

szczypta cynamonu

Marchewkowe muffiny

Marchewkowe muffiny

MARCHEWKOWE MUFFINY – PRZYGOTOWANIE

Marchewkę dokładnie myjemy, następnie obieramy i płuczemy. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Nadmiar soku odciskamy, ale do szklanki (jeśli w póżniejszych etapach sporządzania masa muffinowa będzie zbyt sucha można wykorzystać ten sok).

Jajko ucieramy z połową wyznaczonej porcji miodu, na gładką, puszystą masę.

Do startej marchewki dodajemy drugą część miodu, wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pełnoziarnistą, cynamon, oliwę oraz startą skórkę z 1/2 pomarańczy. Następnie dodajemy utarte z miodem jajko. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, tak aby nie zepsuć puszystej struktury ubitego jajka.

Tak przygotowaną masą wypełniamy foremki do muffin.

Marchewkowe muffiny

Marchewkowe muffiny

Marchewkowe muffiny

Marchewkowe muffiny

 Muffiny pieczemy w rozgrzanym do 180 St. C piekarniku w funkcji termoobiegu około 20 minut.

Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy wystygną wyjmujemy je z foremek i układamy na paterze.

PRZYGOTOWANIE KREMU

Serek mascarpone przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy do niego 1 łyżkę miodu oraz sok wyciśnięty z 1/3 cytryny. Całość miksujemy (przy użyciu trzepaczki ruzgowej, na średnich obrotach). Gdy konsystencja kremu będzie jednolita małymi porcjami dolewamy napar z kawy i miksujemy. Robimy to partiami, na przemian dolewamy napar i  miksujemy, tak aby krem nie wyszedł zbyt rzadki. Pod koniec dodajemy cynamon. Ta przyprawa ma to do siebie, że z potraw do których jest dodana wydobywa słodycz dzięki czemu zużywamy mniej cukru czy miodu, a deser jest słodki. Uważajcie jednak aby nie przesadzić z jego ilością aby nie “zagłuszył” smakiem innych dodatków.

Tak przygotowany krem odstawiamy do lodówki na około 15-20 minut aby się schłodził.

Gdy krem będzie schłodzony napełniamy nim rękaw cukierniczy i dekorujemy wcześniej upieczone muffiny.

Marchewkowe muffiny

Marchewkowe muffiny

Marchewkowe muffiny

Marchewkowe muffiny

Marchewkowe muffiny

Marchewkowe muffiny

Marchewkowe muffiny

Marchewkowe muffiny

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w M. s 17 Kwiecień, 2013

    mmm ciasto marchewkowe! <3 ale będę miała pieczenia w weekend :))

  2. Napisane w Beata s 16 Wrzesień, 2013

    Wyszły smaczne ale niestety nie urosły… jednakże zostały szybko zjedzone:)

    • Napisane w admin s 16 Wrzesień, 2013

      Marchewkowe muffiny są “mniejszą” wersją ciasta marchewkowego, mniej wyrośnięte niż tradycyjne muffiny ale wilgotne i mocno marchewkowe jak ciasto:)

  3. Napisane w Konczi i Szpileczka s 21 Maj, 2014

    To musi być pyszne, bez wątpienia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress