Mięsna zapiekanka z pieczarkami, ziemniakiem i serem camembert

Przez : | 3 komentarze | On : Styczeń 16, 2013 | Kategoria : Dania mięsne, Fast-food

Do sporządzenia zapiekanki potrzebne będą:

0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego)

3 duże ziemniaki

1 op. sera camembert (około 120 g)

250 g pieczarek

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

200 ml śmietany 18%

1 łyżeczka musztardy (np. francuskiej)

4 łyżki oliwy

tymianek

oregano

słodka papryka

sól, pieprz

Mięsna zapiekanka

Mięsna zapiekanka

 Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plastry. Na dwóch łyżkach oliwy na mocno rozgrzanej patelni obsmażamy plastry ziemniaków z dodatkiem tymianku, oregano soli i pieprzu. Pamiętajmy aby dobrze odsączyć ziemniaki z wody gdyż w kontakcie z gorącym tluszczem będą “pryskać”.

Przesmażone ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym. Jak na zdjęciu poniżej.

ziemniaczane plastry z ziołami

ziemniaczane plastry z ziołami

 Dwa ząbki czosnku drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Gdy czosnek się zrumieni dodajemy mięso mielone. Całość doprawiamy słodką papryką, solą, oregano i pieprzem. Smażymy do momentu aż mięso zmieni kolor i zacznie aromatycznie pachnieć przyprawami.

Cebuę Obieramy, myjemy i kroimy w pióra, pieczarki  kroimy w cieniutkie plastry (można zetrzeć je na tarce do sera). Cebulę i pieczarki dusimy około 15 minut na dwóch łyżkach oliwy.

W naczyniu żaroodpornym na ułożone wcześniej plastry ziemniaków wykładamy przesmażone mięso mielone.

przesmażone mięso mielone

przesmażone mięso mielone

Na mięso wykładamy pieczarki z cebulą

cebula i pieczarki

cebula i pieczarki

Całość równomiernie polewamy śmietaną 18% wymieszaną z łyżeczką musztardy, pieprzem, papryka i odrobiną soli.

całość polewamy śmietaną

całość polewamy śmietaną

Ser camembert kroimy w plastry i układamy na wierzchu zapiekanki

na wierzchu układamy plastry sera camembert

na wierzchu układamy plastry sera camembert

Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C około 20 minut, na funkcji pieczenia z zapiekaniem z góry i dołu

mięsna zapiekanka

mięsna zapiekanka

 

mięsna zapiekanka

mięsna zapiekanka

 

Mięsna zapiekanka

Mięsna zapiekanka

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Basia :) s 21 Styczeń, 2013

    Kochana smakowicie 🙂 zapiekanka będzie gościć na naszym stole prawdopodobnie jeszcze w tym tygodniu 🙂 moze zamiast sera camembert dam żółty? Zobaczymy 🙂 dzięki za przepis 🙂

    • Napisane w admin s 21 Styczeń, 2013

      Napewno wam posmakuje. Jak najbardziej camembert można zastąpić edamem, goudą lub innym żółtym serem.
      pozdrawaim.

      • Napisane w Beata s 13 Luty, 2013

        W piątek zagości i na moim stole. Myślę, że gościom będzie smakowała…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress