Mrożony miodowo-cytrynowy rooibos z malinami prosto z lasu..

Przez : | 2 komentarze | On : Lipiec 27, 2013 | Kategoria : Desery

Mrożona herbata domowej produkcji to fantastyczna alternatywa dla gotowych mrożonych herbat typu ice tea, których przemysł spożywczy produkuje i promuje coraz więcej. Pamiętajmy, że aby zamknąć coś na dłużej (jak herbatę w butelce czy cokolwiek innego, dżemy, konfitury, sosy) należy do tego czegoś dodać jeszcze coś co pozwoli na dłuższe przechowywanie czyli  konserwanty, cukier. Nie twierdzę, że wszystkie produkty tego typu są faszerowane chemią, aczkolwiek cukrem a i owszem! ale tu głównie chodzi o wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych. Czyli dla przykładu parzę herbatę, dodaję miód lub sok z malin i/lub sok z cytryny czy pomarańczy, przelewam do butelki i pakuję dziecku do plecaka. Proste! Tylko rzadko kto tak robi, nie wiedzieć czemu bo to tańszy i zdrowszy sposób aby nasze dzieci oprócz cukru i aromatu w butelce miały również trochę witamin, antyoksydantów oraz prawdziwego smaku letnich owoców.

Mrożony rooibos z malinami

Mrożony rooibos z malinami

Do przygotowania mrożonej herbaty rooibos z malinami potrzebne będą:

1 łyżeczka herbaty rooibos z miodem i cytryną

garść świeżych malin

6-8 listków świeżej mięty

6-8 kostek lodu

ewentualnie miód choć herbata ta sama w sobie zawiera dużo słodyczy

Podane składniki wystarczą do przygotowania herbaty dla 1 osoby

Mrożony rooibos z malinami

Mrożony rooibos z malinami

Przygotowanie

W zaparzaczu umieszczamy 1 łyżeczkę rooibosa z miodem i cytryną i zalewamy 200 ml wrzątku. Rooibos ma to do siebie, że w odróżnieniu od innych herbat nie traci swoich właściwości pod wpływem wysokiej temperatury. Więcej informacji o tej herbacie i jej właściwościach tu 🙂 https://www.kulinarny-blog.pl/herbata-rooibos-czym-jest-i-co-warto-o-niej-wiedziec/

Herbatę odstawiamy do wystygnięcia (jeżeli ma być przygotowana dla dzieci) lub od razu zasypujemy lodem jeżeli ma być mocno zimnym, chłodzącym letnim napojem.

Dodajemy listki mięty oraz garść świeżych malin.

I gotowe.

Jeżeli lubimy słodsze herbaty to miód powinniśmy dodać gdy herbata będzie letnia, tak by nie stracił on swoich właściwości w styczności z wrzątkiem (miód to produkt wrażliwy na wysoką temperaturę).

Mrożony rooibos z malinami

Mrożony rooibos z malinami

 

Mrożony rooibos z malinami

Mrożony rooibos z malinami

Mrożony rooibos z malinami

Mrożony rooibos z malinami

 

Mrożony rooibos z malinami

Mrożony rooibos z malinami

 

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w karmel-itka s 28 Lipiec, 2013

    można by przygotować taki świetny napój na innych herbatach! dałaś mi do myślenia i eksperymentowania! :]

    • Napisane w admin s 28 Lipiec, 2013

      Owoce są tak wdzięcznym produktem, że w zasadzie wszystkie świetnie smakują w formie zimnych letnich napojów i deserów. Polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress