Nalesniki. Ile w nich dobrego?

Przez : | 0 Komentarz | On : Listopad 6, 2012 | Kategoria : To warto wiedzieć !

Naleśniki nie należą do ulubionych dań dietetyków, głównie przez ich znikomą wartość odżywczą. Głównym ich składnikiem jest mąka pszenna oczyszczona, która jak wiemy podczas obróbki ziarna traci to co w nim najcenniejsze, czyli większość witamin i minerałów. Jednakże wartość kulinarną  naleśników doceniają kucharze na całym świecie – świetnie nadają się zarówno na dania jak i desery. Często są stosowane jako składnik przekąsek lub zamiennik makaronu np. w rosole.  Na wzbogacenie ich wartości odżywczej jest mimo wszystko kilka sposobów. Jednym z nich jest użycie do sporządzenia ciasta mąki z pełnego przemiału, która jest bogatym źródłem węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, białka roślinnego, a także wielu witamin i składników mineralnych jak witaminy z grupy B, witamina E, żelazo, miedź, magnez, cynk oraz potas i fosfor. Osobiście bardzo polecam do sporządzania naleśników mąkę gryczaną.

naleśniki

Inny sposób zwiększenia wartości żywieniowej naleśników to wzbogacenie ich o farsz  taki jak np. szpinak, chude mięso drobiowe wymieszane z warzywami, czy twaróg jeśli zdecydujemy się na naleśniki na słodko.  Produkty te bogatsze są w witaminy i składniki mineralne niż same naleśniki, a spożywając je razem dostarczymy naszemu organizmowi to co potrzebne.


Na naszym stole królują przepyszne naleśniki z serkiem homogenizowanym, polane karmelizowanymi w miodzie orzechami włoskimi.

Serdecznie polecam.

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress