Naleśniki z mąki pełnoziarnistej z bananami i sezamem w miodzie

Przez : | 1 Komentarz | On : Czerwiec 2, 2013 | Kategoria : Dania mączne, Desery

 Naleśniki pełnoziarniste z bananem

Składniki

CIASTO NALEŚNIKOWE

300 g mąki pełnoziarnistej

około 0,5 l mleka

1 jajko

2 łyżki oleju

szczypta soli

300 ml wody

Przygotowanie

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Wodę warto dodać na samym końcu, porcjując ją partiami. Ciasto naleśnikowe powinno mieć lejącą się konsystencję ale nie może być zbyt gęste – naleśniki wyjdą wtedy za grube. Warto pierwszego naleśnika usmażyć na próbę, aby sprawdzić czy faktycznie ciasto wyszło odpowiednie.

Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, smarując ją każdorazowo cienką warstwą tłuszczu.

Do tego przepisu użyłam mąki pełnoziarnistej – jest zdrowsza od mąki zwykłej gdyż pochodzi z przemiału całego ziarna, zawiera zatem oprócz skrobi i kalorii również witaminy i składniki mineralne.

Naleśniki z bananami i sezamem w miodzie

Naleśniki z bananami i sezamem w miodzie

NADZIENIE

4 banany

20 g masła

4 łyżki miodu

2 łyżki sezamu

sok wyciśnięty z 1 cytryny

40 ml spirytusu lub czystej wódki

100 ml soku pomarańczowego

Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 8-10 naleśników.

Naleśniki z bananami i sezamem w miodzie

Naleśniki z bananami i sezamem w miodzie

Banany obieramy ze skórki i kroimy na skośne plastry grubości około 1 cm, skrapiamy odrobiną soku z cytryny aby nie ściemniały.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i sok wyciśnięty z 1 cytryny, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy 40 ml spirytusu lub czystej wódki (dla wyostrzenia smaku) oraz sok pomarańczowy.  Do uzyskanego sosu dodajemy banany oraz 2 łyżki ziaren sezamu.

Całość podgrzewamy około 10 minut, aż ilość płynów znacznie się zredukuje. Od czasu do czasu mieszamy ale delikatnie, tak by banany  zachowały swój kształt i nie po rozpadały się.

Naleśniki z bananami i sezamem w miodzie

Naleśniki z bananami i sezamem w miodzie

 Na każdym naleśniku układamy około 2 łyżki bananowego nadzienia i zwijamy je w rulon.

Naleśnik kroimy skośnie na dwie połowy. Układamy dekoracyjnie na talerzu. Dekorujemy cząstkami banana, truskawkami lub ziarnami sezamu oraz polewamy miodem.

Mieliśmy ogromną przyjemność przywieźć z mężem z Grecji przepyszne orzechy w miodzie. Ja użyłam właśnie ich do tego przepisu. Jeśli dysponujecie takimi, bo w polskich sklepach również są dostępne, to serdecznie polecam. Smakują rewelacyjnie.

Naleśniki z bananami i sezamem w miodzie

Naleśniki z bananami i sezamem w miodzie

 

Share This Post!

Komentarz

  1. Napisane w monisa s 18 Marzec, 2014

    Super wpis, banany są genialne dla zdrowia. Też oglądałam ten film o nich. Dzięki za wpis https://www.youtube.com/watch?v=6e8rECys4z0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress