Naleśniki z serkiem polane orzechami w miodzie

Przez : | 0 Komentarz | On : Listopad 29, 2012 | Kategoria : Desery

Do sporządzenia ciasta naleśnikowego potrzebne będą:

1 szklanka mąki

1 szklanka wody (gazowana)

1 szklanka mleka

1 jajko

50 ml oleju

sól

 Najważniejszą zasadą aby uzyskać dobre ciasto naleśnikowe jest zachowanie proporcji składników  1:1:1. Czyli jedna porcja mąki do  jednej porcji wody i jednej porcji mleka. Ciasto jest proste do przygotowania. Wystarczy wlać mleko i wodę do miski dodać jajko, szczyptę soli i olej. Dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać przesianą wcześniej mąkę jednocześnie mieszając tak by nie powstały grudki. Odstawić na 15 minut. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, każdorazowo smarując patelnię cienką warstwą tłuszczu.

 Do sporządzenia deseru potrzebne będą:

250 g serka homogenizowanego waniliowego

 100 g orzechów wloskich

5 łyżek miodu

20 g masła

6 naleśników

Na rozgrzaną patelnię wkładamy masło, gdy się rozpuści dodajemy posiekane (ale nie za drobno) orzechy włoskie. Smażymy ja na maśle aż nabiorą  przyjemnego aromatu prażonych orzechów oraz ich barwa zmieni się na ciemno-brązową. Następnie dodajemy miód i podgrzewamy około 5 minut.

Orzechy karmelizowane miodem

Na każdy naleśnik nakładamy około 2-óch łyżek serka homogenizowanego i zwijamy je w “książeczkę”. Tak uformowane naleśniki podsmażamy.

Następnie wykładamy na talerz i polewamy karmelizowanymi orzechami z miodem.

I deser gotowy!

Naleśniki z serkiem homogenizowanym, polane orzechami w miodzie

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress