Naleśniki z twarogiem i jabłkiem, oblane miodem

Przez : | 0 Komentarz | On : Maj 19, 2013 | Kategoria : Desery

Propozycja naleśników z twarogiem, jabłkiem i miodem to zdrowsza wersja tradycyjnych naleśników z twarogiem, których odkąd pamiętam nieodłącznym składnikiem nadającym im słodkości był cukier. W tym przepisie cukier zastąpiłam  miodem (można także użyć syropu klonowego) a aby nadać im jeszcze więcej wartości odżywczych oraz  niepowtarzalnego smaku dodałam do twarogu pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Białą mąkę można zastąpić mąką razową – dodatkowa porcja minerałów i błonnika:)

A poza tym to w przygotowaniu są bardzo szybkie i proste. Każde dziecko je pokocha!

Naleśniki z twarogiem i jabłkiem, oblane miodem

Naleśniki z twarogiem i jabłkiem, oblane miodem

Do sporządzenia ciasta naleśnikowego potrzebne będą:

1 szklanka mąki

1 szklanka wody (gazowana)

1 szklanka mleka

1 jajko

50 ml oleju

sól

 Najważniejszą zasadą aby uzyskać dobre ciasto naleśnikowe jest zachowanie proporcji składników  1:1:1. Czyli jedna porcja mąki do  jednej porcji wody i jednej porcji mleka. Ciasto jest proste do przygotowania. Wystarczy wlać mleko i wodę do miski dodać jajko, szczyptę soli i olej. Dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać przesianą wcześniej mąkę jednocześnie mieszając tak by nie powstały grudki. Odstawić na 15 minut. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, każdorazowo smarując patelnię cienką warstwą tłuszczu.

Do przygotowania farszu potrzebne będą:

1 kostka chudego twarogu (250 g)

1 jabłko

4 łyżki miodu

Podane składniki wystarczą do złożenia 6 naleśników

Naleśniki z twarogiem i jabłkiem, oblane miodem

Naleśniki z twarogiem i jabłkiem, oblane miodem

W misce łączymy twaróg z 2 łyżkami miodu. Dokładnie mieszamy.

Jabłko myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę i od razu (aby uchronić je przed procesem utleniania który objawia się ciemnieniem jabłka) dodajemy do twarogu z miodem. Całość jeszcze raz mieszamy i farsz jest gotowy.

Na każdym naleśniku kładziemy około 1 łyżkę masy twarogowej i zwijamy je w „książeczkę” czyli dwa boki zakładamy do środka a następnie naleśnik farszem do wewnątrz składamy na trzy części.

Naleśniki z twarogiem i jabłkiem, oblane miodem

Naleśniki z twarogiem i jabłkiem, oblane miodem

Tak uformowane naleśniki podsmażamy na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu.

Serwujemy oblane miodem i udekorowane cząstkami jabłka.

Naleśniki z twarogiem i jabłkiem, oblane miodem

Naleśniki z twarogiem i jabłkiem, oblane miodem

Naleśniki z twarogiem i jabłkiem, oblane miodem

Naleśniki z twarogiem i jabłkiem, oblane miodem

 

 

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress