Omlet z wędzonym łososiem i rukolą

Przez : | 1 Komentarz | On : Wrzesień 26, 2013 | Kategoria : Przystawki i przekąski

Omlet z wędzonym łososiem i rukolą

Omlet z wędzonym łososiem i rukolą

Omlet z wędzonym łososiem składniki:

2 jajka

35 g wędzonego łososia

garść rukoli

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka oliwy z oliwek

Podane proporcje wystarczą do przygotowania omletu dla 1 osoby

Składniki na omlet

Składniki na omlet

Omlet z wędzonym łososiem – przygotowanie

Rukolę myjemy i osuszamy. Łososia kroimy w drobne paski.

W misce roztrzepujemy 2 jajka z odrobiną wody. Dodajemy rukolę i łososia i wszystko dokładnie mieszamy.

Słony smak łososia i ostry rukoli sprawiają, że nie ma potrzeby dodawania przypraw.

Składniki na omlet

Składniki na omlet

Omlet smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu (masło i oliwa). Gdy jedna strona się zarumieni patelnię przykrywamy talerzem o średnicy trochę  większej niż patelnia i energicznym ruchem odwracamy patelnię tak aby omlet znalazł się na talerzu. Następnie zsuwamy omlet z talerza na patelnię i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, tak aby druga strona omletu się ścięła.

Omlet zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu. Dekorujemy cząstką cytryny i listkami rukoli.

Omlet z wędzonym łososiem i rukolą

Omlet z wędzonym łososiem i rukolą

 

Omlet z wędzonym łososiem i rukolą

Omlet z wędzonym łososiem i rukolą

Share This Post!

Komentarz

  1. Napisane w Robert s 6 Sierpień, 2015

    Bardzo dobry przepis. Dziś rano zrobiłem dwie wersje. Tą Pani i druga z dodatkiem sera feta. Również wyszedł super. Polecam spróbować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress