Omlet ze szpinakiem i pomidorami

Przez : | 0 Komentarz | On : Kwiecień 9, 2013 | Kategoria : Przystawki i przekąski

Omlet ze szpinakiem to świetna propozycja lekkiego i pożywnego śniadania. Dodatek bazylii – która ma m.in. działanie łagodzące wzdęcia sprawia, że nasz żołądek lekko znosi proces smażenia. W dodatku dodając warzywa do omletu wzbogacamy nasz jadłospis w witaminy oraz  sole mineralne zawarte w świeżym szpinaku, pomidorach i rzeżusze.

Do przygotowania omletu potrzebne będą:

2 jajka

25 g świeżego szpinaku

1 mały pomidor

garść świeżej rzeżuchy

1 łyżka masła

bazylia

sól, pieprz

Omlet ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem

Jajka dokładnie myjemy i wybijamy do miski. Dodajemy 2 łyżki wody gazowanej, sól, pieprz i 1 łyżeczkę suszonej bazylii i calość dokładnie roztrzepujemy. Szpinak (całe liście) myjemy i osuszamy. Przekładamy do roztrzepanych jaj. Wszystko dokładnie mieszamy.

Omlet smażymy na rozgrzanej patelni na łyżce masła.

Omlet ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem

Gdy jedna  strona się zrumieni przekładamy omlet na drugą stronę  i chwilę trzymamy na ogniu tak by ścięło się białko.

Omlet przekładamy na  talerz. Serwujemy gorący ze świeży pomidorem w plastrach oraz posypany rzeżuchą lub bazylią.

Omlet ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem

 

 

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress