Pancakes z mąki dyniowej

Przez : | 0 Komentarz | On : Październik 15, 2013 | Kategoria : Desery

Pancakes z mąki dyniowej

Pancakes z mąki dyniowej to wersja amerykańskich małych placuszków dla bezglutenowców. W dodatku to zdrowsza ich wersja gdyż cukier zastąpił miód, a zwykłą, oczyszczoną mąkę mąka z pestek dyni. Mąkę taką można kupić w zasadzie w każdym sklepie ze zdrową żywnością lub zrobić samemu w domu. Wystarczy dobrze wysuszyć pestki dyni, uprażyć je na suchej patelni i zmiksować. I gotowe. Mąka dyniowa stanowi bogactwo minerałów takich jak magnez, potas, fosfor, mangan, żelazo oraz cynk, a ponadto zawiera związki jak kukurbitacyna (skutecznie zwalczająca pasożytnicze drobnoustroje jelitowe) czy fitosterole o wykazanym działaniu przeciwmiażdżycowym. 

Więcej o dyni znajdziecie tu https://www.kulinarny-blog.pl/co-w-sobie-kryje-krolowa-jesieni/

Pancakes z mąki dyniowej

Dyniowe pankaces

Pancakes z mąki dyniowej – składniki:

90 g mąki z pestek dyni

90 ml ciepłego mleka

30 g roztopionego masła

1 łyżka miodu

1 jajko

1 żółtko

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Podane składniki wystarczą do przygotowanie około 10 małych pancakes.

Pancakes z mąki dyniowej

Placuszki z mąki z pestek dyni

Pancakes z mąki dyniowej – PRZEPIS

Wykonanie jest bardzo proste.

W misce łączymy jajko, 1 żółtko, roztopione masło i miód. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką ruzgową.

Do miski dodajemy mąkę z pestek dyni połączoną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy stopniowo dolewając odmierzoną porcję mleka.

Placuszki smażymy bez dodatku tłuszczu na patelni do naleśników po około 2 minuty z każdej strony.

Pancakes z mąki dyniowej

Pankaces z mąki z pestek dyni

Pancakes najlepiej smakują z syropem klonowym i szklanką soku pomarańczowego. Polecam!

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress