Pasta z wątróbki drobiowej z czarnuszką i lnianym olejem

Przez : | 1 Komentarz | On : Kwiecień 16, 2014 | Kategoria : Przystawki i przekąski, Śniadania

Pasta z wątróbki drobiowej z czarnuszką i olejem lnianym

Pasta z wątróbki drobiowej z czarnuszką i olejem lnianym

Pasta z wątróbki drobiowej – składniki:

200 g wątróbki drobiowej

2 łyżki czarnuszki (dostępnej w sklepach ze zdrową żywnością)

1 cebula dymka ze szczypiorem

kilka gałązek natki pietruszki

2 łyżeczki oleju lnianego (polecam ten dostępny na zdrowy-olej.pl)

1 łyżeczka musztardy dijon

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka majeranku

2 łyżki oliwy z oliwek

pieprz świeżo zmielony

odrobina soli do smaku

Podane proporcje wystarczą do przygotowania pasty na około 10 kromek żytniego chleba.

Pasta z wątróbki drobiowej z czarnuszką i olejem lnianym

Pasta z wątróbki drobiowej z czarnuszką i olejem lnianym

Pasta z wątróbki drobiowej – przygotowanie

Wątróbkę smażymy na 2 łyżkach oliwy z oliwek, pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.

Jeżeli została nam np. wątróbka z obiadu z dnia poprzedniego to przepis na tę pastę jest świetnym sposobem jej wykorzystania.

W blenderze umieszczamy wątróbkę, natkę pietruszki i cebulę dymkę (ale bez szczypioru) i całość miksujemy. Następnie przekładamy do miski i dodajemy ziarna czarnuszki, olej lniany, musztardę, majeranek, jogurt naturalny oraz posiekany szczypior. Wszystko dokładnie mieszamy aż otrzymamy pastę o jednolitej konsystencji. Na koniec próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pasta najlepiej smakuje na ciemnym wieloziarnistym chlebie posypana ziarnami czarnuszki oraz z gałązką natki pietruszki.

Można, dla wyostrzenia smaku taką kanapkę posypać drobno posiekanym kiszonym ogórkiem lub ostrą poapryczką.

Pasta z wątróbki drobiowej z czarnuszką i olejem lnianym

Pasta z wątróbki drobiowej z czarnuszką i olejem lnianym

 

Pasta z wątróbki drobiowej z czarnuszką i olejem lnianym

Pasta z wątróbki drobiowej z czarnuszką i olejem lnianym

Share This Post!

Komentarz

  1. Napisane w thriefa s 3 Październik, 2013

    Nie przepadam za smakiem oleju lnianego, w mojej kuchni króluje jednak neutralny w smaku olej rzepakowy 🙂 Ten jeden zamiennik i mogę robić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress