Pełnoziarnista tarta czekoladowa

Przez : | 5 komentarzy | On : Kwiecień 12, 2013 | Kategoria : Desery

Pełnoziarnista czekoladowa tarta

Pełnoziarnista tarta czekoladowa to nieziemsko pyszny i dodatkowo  łatwy w wykonaniu deser który stworzyłam z myślą o osobach które pragnąc zdrowo się odżywiać czasem chciałyby zaspokoić swój apetyt na CZEKOLADĘ:). Deser ten bazuje na pełnoziarnistych produktach takich jak płatki owsiane, chrupkie żytnie pieczywo oraz suszonych owocach (żurawina, morele, banany) i ziarnach słonecznika – bogate źródła magnezu, błonnika i witamin. 

 Wybierając czekoladę do przepisu zwróćcie uwagę aby po pierwsze czekolada miała minimum 50% masy kakaowej – jest to wtedy prawdziwa czekolada a nie żadna jej podróbka. Po drugie wybierzcie czekoladę gorzką – w połączeniu z innymi składnikami deseru nada mu słodkiego smaku mimo swojej goryczki, poza tym jest o wiele zdrowsza niż czekolada dosładzana.

Czekolada stanowi bogate źródło  potasu, fosforu, cynku i magnezu, ponadto korzystnie wpływa na wydzielanie endorfin czyli tzw. hormonu szczęścia, który odpowiada za nasz dobry nastrój. W czekoladzie znajdziemy również teobrominę-czynny alkaloid wpływającym podobnie jak flawanole zawarte w kakao na obniżenie ciśnienia tętniczego, oraz fenyloetyloaminę, wapń, flawonoidy, witaminy B6, B2, A, E, B3, B12, jak też kwas foliowy i kofeinę.

Pełnoziarnista czekoladowa tarta

Tarta czekoladowa

Czekolada, podobnie jak miód i syrop klonowy to produkty które często widnieją na listach produktów dozwolonych w dietach! Mimo swojej kaloryczności odgrywają ważne role w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu!

Do przygotowania tarty z czekoladą potrzebne będą:

SPÓD

80 g miękkiego masła

4-6 kromek chrupkiego żytniego pieczywa

3 garście płatków owsianych z suszonymi owocami

1 garść słonecznika

1 garść suszonej żurawiny

można użyć innych ziaren i suszonych owoców w zależności od upodobań i zawartości spiżarni:)

MASA CZEKOLADOWA

3 tabliczki gorzkiej czekolady (około 300 g)

250 ml słodkiej śmietanki 30%

1 kiwi do dekoracji (lub inny owoc)

Podane składniki wystarczą do przygotowania tarty w tortownicy o średnicy 22 cm (dla około 6 osób)

Pełnoziarnista czekoladowa tarta

Tarta czekoladowa2

Przygotowanie spodu do tarty

W misce łączymy pokruszone na drobne kawałki chrupkie pieczywo, płatki owsiane, suszoną żurawinę i ziarna słonecznika. Całość dokładnie mieszamy z 80 g miękkiego masła. Tak przygotowaną masą dokładnie wykładamy formę o średnicy 22 cm. Formy nie smarujemy tłuszczem gdyż spód zawiera masło dzięki czemu nie przyklei się do formy.

Pełnoziarnista czekoladowa tarta

Spód do tarty

Pełnoziarnista czekoladowa tarta

Spód do tarty

Tartę wkładamy do rozgrzanego do 180 St. C piekarnika i zapiekamy około 10 minut w podanej temperaturze aż brzegi tarty zaczną się rumienić.

Po zapieczeniu spód wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

Pełnoziarnista czekoladowa tarta

Upieczony spód do tarty

Przygotowanie masy czekoladowej

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dzięki czemu unikniemy jej przypalenia co mogłoby się stać w zwykłym rondlu na palniku.

Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy do metalowego lub szklanego naczynia umieszczonego na rondlu z gotującą się wodą (jak na zdjęciu poniżej) Ważne jest by w momencie kiedy woda zacznie wrzeć maksymalnie zmniejszyć ogień pod palnikiem. Łyżką bądź trzepaczką ruzgową mieszamy czekoladę. Jeśli czekolada będzie zbyt gęsta możemy ją delikatnie rozrzedzić odrobiną słodkiej śmietanki.

Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej

Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej

Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej

Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej

 Do wysokiego naczynia wlewamy słodką śmietankę 30% (dobrze schłodzoną, inaczej nie ubije się) i mikserem ubijamy do uzyskania sztywnego kremu.

Tak przygotowaną śmietanę łączymy małymi porcjami z wystudzoną czekoladą i delikatnie mieszamy łyżką lub ruzgą, ale nie mikserem, tak by nie zniszczyć puszystej konsystencji śmietany.

Przygotowaną masą zalewamy spód tarty i wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny do wystudzenia.

Tarta będzie gotowa gdy całkowicie zastygnie krem czekoladowy.

Pełnoziarnista czekoladowa tarta

Tarta czekoladowa

Tarta najlepiej smakuje ze świeżymi owocami jak truskawki, maliny czy kiwi oraz lampką wina musującego.

Pełnoziarnista czekoladowa tarta

Tarta czekoladowa3

Pełnoziarnista czekoladowa tarta

Tarta czekoladowa

Równie apetycznie prezentuje się posypana startą czekoladą.

Pełnoziarnista czekoladowa tarta

tarta czekoladowa4

Pełnoziarnista czekoladowa tarta

Tarta czekoladowa

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Basia :) s 22 Luty, 2013

    Justyś smakowicie 🙂 chyba się skusimy 🙂

    • Napisane w admin s 22 Luty, 2013

      Koniecznie musicie spróbować! Tarta jest nie tylko pyszna ale i zdrowa! Serdecznie polecam.

  2. Napisane w Kasia s 11 Kwiecień, 2013

    W niedzielę wypróbuję przepis na to cudo 😉 Dam znać jak wyszło.

    • Napisane w admin s 12 Kwiecień, 2013

      To mój ulubiony deser. Tarta mimo swojej słodyczy zawiera dużo cennych składników odżywczych i jest.. przepyszna:)
      Czekam na opinię:)

  3. Napisane w M. s 17 Kwiecień, 2013

    chyba też się skuszę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress