Pieczone jesienne warzywa z fetą i świeżym rozmarynem

Przez : | 1 Komentarz | On : Październik 30, 2013 | Kategoria : Przystawki i przekąski

Pieczone jesienne warzywa z fetą i świeżym rozmarynem

Danie to jest ciekawą propozycją innego niż zwykle podania warzyw takich jak cukinia, papryka, bakłażan i ogórek. Nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu, a ze świeżym rozmarynem, który nada daniu wyrazistości oraz fetą o słonym posmaku smakuje naprawdę rewelacyjnie.

Warzywa tak przygotowane można podawać same lub jako dodatek do dania głównego.

Pieczone jesienne warzywa

cukinia, papryka, bakłażan, ogorek

Składniki

1/2 średniej cukinii

1/2 średniego bakłażana

1 mały ogórek

1 czerwona papryka

150 g sera feta

4 łyżki oliwy z oliwek

kilka gałązek świeżego rozmarynu

sól, pieprz

Podane proporcje wystarczą do przygotowania porcji warzyw dla 3 osób.

Przygotowanie

Warzywa ( cukinię, bakłażana, paprykę i ogórka) myjemy i kroimy na okoł0 5-8 mlimetrowe plastry. Warzywa posypujemy szczyptą soli i układamy naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym jak na zdjęciu poniżej.

Pieczone jesienne warzywa

jesienne warzywa

Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek.

Fetę kroimy w cienkie słupki i układamy w naczyniu na warzywach. Całość obsypujemy pieprzem oraz gałązkami świeżego rozmarynu.

Pieczone jesienne warzywa

ogórek, cukinia, papryka, bakłażan, feta

Pieczemy w rozgrzanym do 160-170 St. C piekarniku około 30 minut.

Serwujemy gorące jako dodatek do dania głównego lub gorąca przystawka.

Pieczone jesienne warzywa

Pieczone warzywa z fetą i tymiankiem

Share This Post!

Komentarz

  1. Napisane w Goga s 1 Listopad, 2013

    Pyszne warzywka, zjadłabym dziś na kolację, na pewno wypróbuję pomysł, tylko zamiast fety wolę ser bałkański (np.z lidla), troszkę mniej słony 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress