Pieczone pomidory faszerowane fetą, bazylią i chrzanem

Przez : | 4 komentarze | On : Styczeń 2, 2014 | Kategoria : Menu Wielkanocne, Przystawki i przekąski, Śniadania

Pieczone pomidory faszerowane fetą, bazylią i chrzanem

Pomidory w technologii gastronomicznej zajmują stosunkowo wysokie miejsce. Oprócz dużej przydatności kulinarnej (zupy, sałatki, przystawki zimne i gorące) są cennym żywieniowo produktem. Tu warto zwrócić uwagę na LIKOPEN – składnik o silnym działaniu przeciw utleniającym, którego przyswajalność zwiększa się pod wpływem działania temperatury.

PIECZONE POMIDORY – składniki:

2 pomidory

1/2 małej czerwonej cebuli

4 gałązki bazylii

70 g fety (około 1/4 opakowania)

1 łyżeczka chrzanu

garść słonecznika

pieprz

oliwa z oliwek

Podane proporcje wystarczą do przygotowania przystawki dla 2 osób

Pieczone pomidory

Pomidory faszerowane fetą

PIECZONE POMIDORY – przygotowanie

Pomidory myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Odcinamy “kapelusze” na około 4/5 wysokości pomidora. Środki delikatnie wydrążamy łyżeczką.

Pieczone pomidory

Pomidory faszerowane fetą

Z miąższu pomidorów usuwamy pestki natomiast pozostałość kroimy w drobną kostkę.

Cebulę również kroimy w drobną kostkę. Liście bazylii siekamy. Fetę kruszymy w dłoniach na drobne kawałki. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Dodajemy do nich garść słonecznika, chrzan i pieprz (najlepiej świeżo zmielony). Dokładnie, ale delikatnie mieszamy tak by składniki zachowały swój kształt.

Pieczone pomidory

Farsz do pomidorów

Tak przygotowanym farszem napełniamy wydrążone pomidory, nakrywamy je kapeluszami i skrapiamy oliwą z oliwek, dzięki czemu nie wysuszą się podczas pieczenia.

Pieczone pomidory

Pomidory faszerowane fetą

Pomidory pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku około 20-25 minut w temperaturze 150-180 St. C.

Temperatura nie może być zbyt wysoka gdyż pomidory zanim się upieką popękają.

Pieczone pomidory

Pomidory faszerowane fetą

Pieczone pomidory

Pomidory faszerowane fetą

 

Pieczone pomidory

Pomidory faszerowane fetą

 

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Anna s 26 Marzec, 2013

    świetnie wygląda :_)

    • Napisane w admin s 29 Marzec, 2013

      .. i równie dobrze smakuje:) Takie pomidory to świetna propozycja dietetycznego dania zarówno na śniadanie, jako przekąska lub na kolację.

  2. Napisane w Ania s 2 Kwiecień, 2013

    Już od dawna szukałam tego przepisu! Dzięki.

    • Napisane w admin s 2 Kwiecień, 2013

      Cieszę się, że mogłam pomóc:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress