Pieczony ananas z żurawiną i pomarańczową skórką

Przez : | 0 Komentarz | On : Czerwiec 3, 2014 | Kategoria : Desery

Pieczony ananas z żurawiną – składniki:

1 ananas

garść żurawiny (najlepiej świeżej)

sok z połowy cytryny (lub 2 łyżki octu balsamicznego)

4 łyżki miodu

3 łyżki oliwy

skórka otarta z 1 pomarańczy

10 g posiekanych orzechów

gałka lodów waniliowych

1 łyżka brązowego cukru

Podane składniki wystarczą do przygotowania deseru dla 4 osób.

Pieczony ananas z żurawiną

pieczony ananas z żurawiną

Pieczony ananas z żurawiną – przygotowanie

Ananasa obieramy, kroimy na pół po długości i wydrążamy środki (fot. 2). Następnie każdą z połówek kroimy w plastry (fot. 3) a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.

Miód mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny (lub z octem balsamicznym), dodajemy też startą skórkę z pomarańczy. Tak przygotowanym sosem polewamy ananasa. Obok układamy żurawinę (najlepiej jeśli jest świeża, ale z powodzeniem można ją zastąpić suszoną żurawiną). Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami, mogą to być orzechy włoskie.

Pieczony ananas z żurawiną

ananas z żurawiną

Pieczony ananas z żurawiną

ananas z żurawiną

Ananas powinien piec się około 40 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku, początkowo pod przykryciem, później bez, tak by się zrumienił (fot. 5).  Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch posypujemy brązowym cukrem, który pod wpływem wysokiej temperatury  ulegnie karmelizacji i stworzy chrupiącą warstwę na wierzchu.

Pieczony ananas z żurawiną

pieczony ananas z żurawiną

Po upieczeniu ananasa porcjujemy, a na każdej porcji układamy gałkę lodów. Mogą być to lody waniliowe lub sorbetowe.

Ananas w tej wersji to pyszny i zdrowy deser. Polecam!!

Pieczony ananas z żurawiną

pieczony ananas z żurawiną

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress