Pieczony łosoś w sosie cytrynowo – imbirowym

Przez : | 1 Komentarz | On : Luty 19, 2013 | Kategoria : Dania rybne

Łosoś to bogate źródło pełnowartościowego białka, niezwykle cenych z żywieniowego punktu widzenia kwasów omega-3 oraz minerałów.

Na całym świecie doceniany za swoje walory smakowe jako najczęściej przygotowywana ryba.

Świetnie sprawdza się jako przystawka, danie glówne, dodatek do sałatek oraz zup.

Łosoś pieczony z ziołami

Łosoś pieczony z ziołami

Do przygotowania mojej propozycji łososia potrzebne będą:

200 g surowego łososia (filet)

3 plastry swieżego imbiru

1/3 pęczka kopru

sok z 1/2 cytryny

1 marchewka

ziarna zielonego pieprzu

Do przygotowania sosu cytrynowo-imbirowego potrzebne będą:

1 łyżeczka masła

250 ml śmietanki 30%

kawałek swieżego imbiru (wielkości kciuka)

1 cytryna

1/3 łyżeczki curry

sól, pieprz do smaku

Łosoś

Łosoś

 Tę propozycję ryby przygotowałam w naczyniu żaroodpornym ale świetnym sposobem na bardzo aromatyczne, niepozbawione składników odżywczych danie jest upieczenie łososia w folii i z żywieniowego punktu widzenia bardziej tę opcję polecam:)

Łososia płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy na kawałku folii lub w naczyniu żaroodpornym. Rybę skrapiamy sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny, obkładamy posiekanym koperkiem i plastrami świeżego imbiru (imbir najpierw obieramy a następnie kroimy w cienkie plasterki) na koniec łososia posypujemy garstką ziaren zielonego pieprzu.

Tak przygotowaną rybę zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około 25 minut w temp. 180 St. C.

Jeżeli zdecydujemy się na przygotowanie łososia w naczyniu żaroodpornym to należy na dno naczynia wlać około 1/2 szklanki wody lub bulionu rybnego. Rybę można obłożyć marchewką i ziemniakami i razem upiec.

Czas pieczenia okolo 35 minut w temp 200 St. C (pod przykryciem)

Łosoś przed upieczeniem

Łosoś przed upieczeniem

Łosoś przed upieczeniem

Łosoś przed upieczeniem

Przygotowanie sosu cytrynowo-imbirowego

Kawałek imbiru wielkości kciuka obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach.

Z 1 całej cytryny na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę, a następnie kroimy cytrynę na pół i z obu połówek wyciskamy sok.

W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim starty  imbir (około 2-3 minut). Następnie dodajemy śmietankę 30%, sok oraz startą skórkę z cytryny.

Całość podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając ruzgową trzepaczką do momentu aż śmietana zredukuje się i zgęstnieje – w ten sposób uzyskamy konsystencję sosu. Sos pod koniec gotowania doprawiamy pieprzem ziołowym, odrobiną soli oraz 1/2 łyżeczki curry. Curry nada sosowi przepiękną lekko żółtą barwę.

Na talerzu układamy porcję łososia i polewamy ją sosem cytrynowo-imbirowym. Podajemy z ziemniakami gotowanymi oraz pieczoną marchewką.

Łosoś w sosie cytrynowo-imbirowym

Łosoś w sosie cytrynowo-imbirowym

Łosoś w sosie cytrynowo-imbirowym

Pieczony łosoś w sosie cytrynowo-imbirowym

Pieczony łosoś z sosem cytrynowo-imbirowym

Pieczony łosoś z sosem cytrynowo-imbirowym



Share This Post!

Komentarz

  1. Napisane w Młoda mama gotuje... s 16 Listopad, 2013

    Uwielbiam łososia 🙂 A w takim połączeniu smakowym…rozkosz dla podniebienia 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress