Łosoś pieczony, podany ze szpinakiem

Przez : | 0 Komentarz | On : Styczeń 6, 2013 | Kategoria : Dania rybne

Łosoś pieczony, podany ze szpinakiem – składniki:

200 g łososia

4 garście świeżego szpinaku lub 1 op. mrożonego

1 garść słonecznika

sok wyciśnięty z 1 cytryny

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/2 pęczka kopru

pieprz, sól do smaku

Łosoś pieczony, podany ze szpinakiem

Pieczony łosoś

Łosoś pieczony, podany ze szpinakiem – przygotowanie

Łososia płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Marynujemy w soku z cytryny z dodatkiem pieprzu i soli. Posypujemy posiekanym koprem, przykrywamy folią  i odstawiamy do lodówki na około pół godziny.

Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Gdy się zarumienią dodajemy 4 garście świeżego szpinaku. Ekonomiczniejsze będzie użycie szpinaku mrożonego, ale świeży zdecydowanie lepiej smakuje. Całość dusimy około 20 minut, do momentu aż woda odparuje ze szpinaku. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Mojej rodzinie szpinak bardzo smakuje z dodatkiem słonecznika, dlatego pod koniec duszenia dodaję jego garść, jak na zdjęciu poniżej.

Łosoś pieczony, podany ze szpinakiem

Duszony szpinak

Łososia wyjmujemy z marynaty i osuszamy ręcznikiem papierowym. Podsmażamy z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu do momentu aż się zarumieni. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem około 20 minut w temp. 180 st. C.

Łosoś pieczony, podany ze szpinakiem

Pieczony łosoś ze szpinakiem

Na talerzu układamy łososia, obok szpinak. Ja serwuję go jako danie obiadowe najczęściej z ryżem. Całość dekorujemy cząstką cytryny i koprem.

Łosoś pieczony, podany ze szpinakiem

Pieczony łosoś

 

Pieczony łosoś

Pieczony łosoś

 

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress