Pieczywo domowe kontra sklepowe

Przez : | 2 komentarze | On : Maj 11, 2014 | Kategoria : To warto wiedzieć !

Chleb wiejski

pieczywo domowe

Pieczywo domowe kontra sklepowe

Zakup prawdziwego, przypominającego te babcine, domowe pieczywo, dodatkowo w rozsądnej cenie  coraz częściej  graniczy z cudem. Piekarnie oferują przeróżny asortyment wypieków – od mini bułeczek po kilkanaście gatunków chleba. Niestety cena za sztukę bywa zabójcza a po powrocie do domu często okazuję się że zamiast bułki z ziarnami mamy zwykłą bułkę posypaną jedynie ziarnami a ciemny z pozoru chleb to chleb barwiony karmelem bez dodatku innej mąki niż zwykła pszenna w dodatku oczyszczona;/ Panie za ladą nie rzadko nie wiedzą jaka to mąka ta z pełnego przemiału. I jak tu nie zwariować?? W piekarniach przy każdym produkcie powinna oprócz etykiety znajdować się także informacja o składzie danego pieczywa – moim zdaniem – to konieczne chociażby z tego względu aby ten typowy Polak wiedział co je! Jednakże takie informacje spotykamy stosunkowo rzadko.  Taki obraz sprawy coraz częściej nakłania konsumentów pieczywa do sporządzania go samemu w domu. Jeśli mamy na to wystarczająco dużo czasu to już w zasadzie z górki, bo sam wypiek chleba nie należy do najtrudniejszych ( wystarczy mąka, drożdże/zakwas, woda, sól i dobrze rozgrzany piekarnik.

pieczenie bułek

Pieczywo domowe

Wypiekacz do chleba. Dlaczego warto??

Natomiast trochę trudniej wygląda sprawa zapracowanych, spieszących ciągle gdzieś ludzi (z roku na rok jest ich coraz więcej!)  Tu z pomocą przychodzi technologia proponująca takie cudo jak wypiekacz do chleba – którego moje gospodarstwo domowe jeszcze do niedawna nie posiadało ale obecnie nie oddałoby za żadne skarby. Zalety – wystarczy wsypać składniki a ciasto w zasadzie za przyciskiem jednego guzika samo się wyrobi, a za przyciskiem drugiego również upiecze – to tak w skrucie. Kolejną zaletę docenią osoby z nietolerancją glutenu. Ciężko dostać pieczywo bezglutenowe a jeśli już takie znajdziemy to bardzo dużo za nie zapłacimy. O wiele taniej wyjdzie kupienie mąki ryżowej, kukurydzianej lub z pestek dyni – które glutenu nie zawierają i dodanie pozostałych składników oraz ulubionych dodatków jak np. zioła, przyprawy, orzechy, daktyle, morele, suszone śliwki, suszone pomidory, kapary, owoce goji, sezam, pestki dyni…. i wiele wiele innych.

bułki z ziarnami

Pieczywo domowe kontra sklepowe

Jeśli z pewnych względów nie zdecydujecie się na zakup wypiekacza to przynajmniej w weekend postarajcie się upiec chleb sami. Gwarantuję, że już po pierwszych dwóch razach stwierdzicie, że to w zasadzie nie jest trudne, a po kolejnych kilku uznacie, że jesteście w tym już naprawdę dobrzy.

Pozostaje mi tylko życzyć powodzenia.

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Jakub s 3 Marzec, 2015

    Ja też maszynę do wypieku chleba posiadam i nie oddałbym jej za żadne skarby. U mnie pracuje ona właściwie codziennie – czasem piekąc nawet po dwa bochenki dziennie. Taki chleb to oprócz wspaniałego pieczywa na śniadanie czy kolację, fajny prezent dla znajomych – u nas często stosowany. Nie jedną osobą zaraziliśmy już miłością do własnych wypieków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress