Pierogi z kapustą i grzybami

Przez : | 2 komentarze | On : Grudzień 9, 2015 | Kategoria : Dania mączne, Menu Wigilijne

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie mączne które, tu zaryzykuję stwierdzenie, goszczą na prawie każdym stole wigilijnym Polaków. Ja praktykuję sporządzanie pierogów z mąki pełnoziarnistej – bogatej w błonnik i minerały, a serwuję je prosto z wody – NIE smażone! Dzięki czemu są lekkostrawne.

Pierogi z kapustą i grzybami

Dania wigilijne

Pierogi z kapustą i grzybami – SKŁADNIKI

CIASTO

250 g mąki pełnoziarnistej

1/2 łyżeczki soli

1 żółtko

około 150 ml ciepłej wody

2-3 łyżki oliwy z oliwek

FARSZ

0,5 kg kapusty kiszonej

20 g suszonych grzybów

1 średnia cebula

1 marchewka

2 łyżki oliwy

ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty

Podane składniki wystarczą do przygotowania około 20-30 pierogów.

Pierogi z kapustą i grzybami

Bazylia, pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami – Przygotowanie

FARSZ

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem (200 ml) i odstawiamy aż zmiękną. Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna można ją przepłukać zimną wodą – z żywieniowego punktu widzenia jest to raczej niewskazane ze względu na wypłukanie cennych jej składników powstałych w procesie kiszenia.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy w garnku na 2 łyżkach oliwy. Gdy się zeszkli wkładamy drobno posiekaną kapustę kiszoną, startą na tarce jarzynowej marchewkę oraz grzyby. Dodajemy także pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy. Całość zalewamy wrzątkiem do poziomu kapusty i dusimy około 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając oraz uzupełniając wyparowującą wodę.

Gdy kapusta będzie gotowa przekładamy ją na durszlak i odstawiamy do wystygnięcia.

Następnie wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Kapustę drobno siekamy i z powrotem przekładamy na durszlak. Dobrze odciskamy z soku. Jeśli kapusta będzie zbyt wilgotna pierogi będą się źle kleić i rozklejać.

CIASTO

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, żółtko oraz około 150 ml ciepłej wody. Ciasto zagniatamy aż będzie miękkie i gładkie. Dobrze wyrobione ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilę zarabiamy. Następnie z ciasta formujemy duży płat i skrapiamy go oliwa z oliwek (około 2 łyżki) – ciasto nadal wyrabiamy aż wchłonie cały tłuszcz. Z ciasta formujemy kulę, oprószamy ją mąką, zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na pół godziny do godziny.

Ciasto dzielimy na 3 równe części. Jedną z nich wałkujemy na podłużny placek o grubości około 2 mm.

Pierogi z kapustą i grzybami

ciasto na pierogi

Z ciasta za pomocą szklanki wykrawamy okręgi. Na każdym okręgu kładziemy łyżeczkę farszu i sklejamy pierogi. Układamy je na oprószonej mąką stolnicy.

Pierogi z kapustą i grzybami

Uformowane pierogi

Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. Ugotowane skrapiamy oliwa aby się nie skleiły.

Serwujemy gorące.

Pierogi z kapustą i grzybami

Dania mączne, pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi

 

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi, bazylia, pomidory

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w PaulaT. s 14 Październik, 2014

    smakowite zdjęcia, yummi 🙂
    jeszcze październik, a ja już szukam przepisów na Wigilję 🙂
    co roku wybieram jakis nowy, w zeszłym poleciałam klasyką, zdaje się wg tego http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,pierogi-z-kapusta-i-grzybami.php ale te Twoje z pełnoziarnistej mąki mnie rozłozyły na łopatki! toz one wyglądają jak ze zwykłej! myślałam, że mąka razowa to taka gruba, fatalna w obróbce i że z niej tylko ciężkie chleby, a Twoje pierozki jak malowane! JAki masz wałek że ciasto tak super rozwałkowane i jednakowej grubości? bardzo jestem zaskoczona tą mąką, aż sprobuję z niej cos zrobić, będzie zdrowiej dla moich łasuchów 🙂

  2. Napisane w Artur s 8 Styczeń, 2015

    Pierogi z kapustą i grzybami to moje ulubione wigilijne danie. Niestety, w tym roku strasznie się rozczarowałem. Ciocia nie miała czasu przyrządzić pierogów i… zamówiłam gotowe. To był totalny niewypał! Nigdy wcześniej nie jadłem pierogów, które byłyby aż tak niedobre. Za dużo mąki w cieśnie, farsz prawie niewyczuwalny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress