Pierogi z mąki pełnoziarnistej z dynią, rozmarynem i olejem sezamowym

Przez : | 2 komentarze | On : 3 grudnia, 2021 | Kategoria : Dania mączne, Menu Wigilijne

Pierogi z mąki pełnoziarnistej z dynią, rozmarynem i olejem sezamowym

Ta wersja pierogów jest jedną z moich ulubionych jesiennych potraw, do tego w zdrowszym wydaniu. Mąkę białą, oczyszczoną zastąpiłam mąką pełnoziarnistą. Dodatek ziół (rozmaryn, bazylia) oraz papryki i czosnku wspomoże nasz układ trawienny oraz nada fantastycznego smaku i aromatu pierogom. Ugotowane będą lekkostrawne więc świetnie sprawdzą się jako kolacja. Dodatek parmezanu nada im wyrazistości, bo dynia sama w sobie bywa mdła. Olej sezamowy tłoczony na zimno to dodatkowa porcja Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych Omega 6 i Omega 9. Olej ten zawiera także Sezaminę, roślinną substancję, która w całkowicie naturalny i łagodny sposób pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

Polecam i zapraszam na zdrowy-olej.pl/olej-sezamowy-tloczony-na-zimno

Pierogi z mąki pełnoziarnistej

Pierogi z farszem dyniowym

Pierogi z mąki pełnoziarnistej – składniki

FARSZ

1 kg dyni (obranej i pozbawionej pestek i miąższu)

2 ząbki czosnku

20 g startego parmezanu

kilka gałązek świeżego rozmarynu

kilka listków świeżej bazyli

sól, pieprz, ostra papryka

CIASTO

350 g mąki pełnoziarnistej

1 żółtko

50 g masła

150-200 ml ciepłej wody

szczypta soli

3 łyżki oleju sezamowego dostępnego na zdrowy-olej.pl

Podane składniki wystarczą do przygotowania 20-30 pierogów.

Pierogi z mąki pełnoziarnistej

Pierogi z dyniowym farszem

Przygotowanie farszu

Dynię pozbawioną miąższu, pestek i skóry płuczemy i kroimy na drobne kawałki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Obsypujemy bazylią i rozmarynem, najlepiej aby zioła były świeże, ale można zastąpić je suszonymi ziołami jeżeli innych nie mamy. Do farszu dodajemy również sproszkowaną ostrą paprykę, wcześniej obrane i pokrojone w plastry dwa ząbki czosnku, sól i świeżo zmielony pieprz. Przypraw nie żałujemy, od nich zależeć będzie wyrazistość naszego farszu.

Pierogi z mąki pełnoziarnistej

Dynia, rozmaryn, czosnek

Tak przygotowaną dynię polewamy odrobiną oleju sezamowego i pieczemy pod przykryciem około 45 minut w temp 170 St. C. W połowie pieczenia zdejmujemy przykrycie aby sok odparował dzięki czemu farsz nie będzie zbyt wodnisty, mógłby spowodować rozklejanie się pierogów lub utrudnić ich sklejanie.

Upieczoną dynię przekładamy na durszlak aby odsączyć nadmiar soku i odstawiamy do wystygnięcia.

Następnie przekładamy do miski i dokładnie miażdżymy widelcem  kawałki dyni, tak by uzyskać możliwie jednolitą masę. Do uzyskanej masy dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach parmezan i całość ponownie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, tak by farsz był wyrazisty w smaku.

Pierogi z mąki pełnoziarnistej

Farsz z dyni z ziołami

Przygotowanie ciasta pierogowego

W misce łączymy mąkę pełnoziarnistą, 1 żółtko, miękkie masło, szczyptę soli oraz około 150-200 ml wody i zarabiamy ciasto.

Gdy będzie już  gotowe  odkładamy na 15-20 minut do lodówki.

Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 części. Kolejno z każdej części formujemy kulki i wałkujemy na placki. Z każdego placka wykrawamy okręgi np. szklanką. Na każdym okręgu łyżeczką porcjujemy farsz i formujemy pierogi.

Pierogi z mąki pełnoziarnistej

Tak powstają pierogi

 

Pierogi z mąki pełnoziarnistej

Pierogi przed gotowaniem

Pierogi gotujemy kilka minut we wrzącej osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch.

Serwujemy gorące polane olejem sezamowym (1 łyżka stołowa oleju na  6 pierogów) oraz obsypane sezamem i startym parmezanem i udekorowane gałązką świeżego rozmarynu.

Pierogi z mąki pełnoziarnistej

Pierogi z dynią

Pierogi z mąki pełnoziarnistej

Pierogi, parmezan, rozmaryn

 

Pierogi z dyniowym farszem

Pierogi z dyniowym farszem

 

 

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w szybkie pierogi s 25 października, 2014

    do robienia pierogów polecam gotowe krążki pierogowe;

  2. Napisane w agata s 24 kwietnia, 2019

    Dawno nie jadłam takich dobrych pierogów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
https://www.kulinarny-blog.pl/