Pierogi z mąki pełnoziarnistej z dynią, rozmarynem i olejem sezamowym
Przez : JUSTYNA SZYMAŃSKA | 2 komentarze | On : 3 grudnia, 2021 | Kategoria : Dania mączne, Menu Wigilijne
Pierogi z mąki pełnoziarnistej z dynią, rozmarynem i olejem sezamowym
Ta wersja pierogów jest jedną z moich ulubionych jesiennych potraw, do tego w zdrowszym wydaniu. Mąkę białą, oczyszczoną zastąpiłam mąką pełnoziarnistą. Dodatek ziół (rozmaryn, bazylia) oraz papryki i czosnku wspomoże nasz układ trawienny oraz nada fantastycznego smaku i aromatu pierogom. Ugotowane będą lekkostrawne więc świetnie sprawdzą się jako kolacja. Dodatek parmezanu nada im wyrazistości, bo dynia sama w sobie bywa mdła. Olej sezamowy tłoczony na zimno to dodatkowa porcja Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych Omega 6 i Omega 9. Olej ten zawiera także Sezaminę, roślinną substancję, która w całkowicie naturalny i łagodny sposób pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Polecam i zapraszam na zdrowy-olej.pl/olej-sezamowy-tloczony-na-zimno

Pierogi z farszem dyniowym
Pierogi z mąki pełnoziarnistej – składniki
FARSZ
1 kg dyni (obranej i pozbawionej pestek i miąższu)
2 ząbki czosnku
20 g startego parmezanu
kilka gałązek świeżego rozmarynu
kilka listków świeżej bazyli
sól, pieprz, ostra papryka
CIASTO
350 g mąki pełnoziarnistej
1 żółtko
50 g masła
150-200 ml ciepłej wody
szczypta soli
3 łyżki oleju sezamowego dostępnego na zdrowy-olej.pl
Podane składniki wystarczą do przygotowania 20-30 pierogów.

Pierogi z dyniowym farszem
Przygotowanie farszu
Dynię pozbawioną miąższu, pestek i skóry płuczemy i kroimy na drobne kawałki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Obsypujemy bazylią i rozmarynem, najlepiej aby zioła były świeże, ale można zastąpić je suszonymi ziołami jeżeli innych nie mamy. Do farszu dodajemy również sproszkowaną ostrą paprykę, wcześniej obrane i pokrojone w plastry dwa ząbki czosnku, sól i świeżo zmielony pieprz. Przypraw nie żałujemy, od nich zależeć będzie wyrazistość naszego farszu.

Dynia, rozmaryn, czosnek
Tak przygotowaną dynię polewamy odrobiną oleju sezamowego i pieczemy pod przykryciem około 45 minut w temp 170 St. C. W połowie pieczenia zdejmujemy przykrycie aby sok odparował dzięki czemu farsz nie będzie zbyt wodnisty, mógłby spowodować rozklejanie się pierogów lub utrudnić ich sklejanie.
Upieczoną dynię przekładamy na durszlak aby odsączyć nadmiar soku i odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie przekładamy do miski i dokładnie miażdżymy widelcem kawałki dyni, tak by uzyskać możliwie jednolitą masę. Do uzyskanej masy dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach parmezan i całość ponownie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, tak by farsz był wyrazisty w smaku.

Farsz z dyni z ziołami
Przygotowanie ciasta pierogowego
W misce łączymy mąkę pełnoziarnistą, 1 żółtko, miękkie masło, szczyptę soli oraz około 150-200 ml wody i zarabiamy ciasto.
Gdy będzie już gotowe odkładamy na 15-20 minut do lodówki.
Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 części. Kolejno z każdej części formujemy kulki i wałkujemy na placki. Z każdego placka wykrawamy okręgi np. szklanką. Na każdym okręgu łyżeczką porcjujemy farsz i formujemy pierogi.

Tak powstają pierogi

Pierogi przed gotowaniem
Pierogi gotujemy kilka minut we wrzącej osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch.
Serwujemy gorące polane olejem sezamowym (1 łyżka stołowa oleju na 6 pierogów) oraz obsypane sezamem i startym parmezanem i udekorowane gałązką świeżego rozmarynu.

Pierogi z dynią

Pierogi, parmezan, rozmaryn

Pierogi z dyniowym farszem
Komentarze
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ostatnie wpisy
Kategorie
- Artykuły (8)
- Bez kategorii (35)
- blog (5)
- Kulinarnie Niebanalnie w mediach (1)
- Menu… (188)
- Dania jednogarnkowe (3)
- Dania mączne (11)
- Dania mięsne (8)
- Dania rybne (10)
- Desery (40)
- Wypieki (5)
- Fast-food (5)
- Makarony (19)
- Menu okolicznościowe (29)
- Menu Wielkanocne (10)
- Menu Wigilijne (17)
- Tłusty czwartek (5)
- Napoje (16)
- Herbaty (9)
- Przystawki i przekąski (31)
- Sałatki (27)
- Śniadania (11)
- Sosy (8)
- Zupy (7)
- Recenzje (3)
- To warto wiedzieć ! (32)
Tagi
Partnerskie blogi
Szanuj moje prawa !!!
Autor: Justyna Szymanska
Napisane w szybkie pierogi s 25 października, 2014
do robienia pierogów polecam gotowe krążki pierogowe;
Napisane w agata s 24 kwietnia, 2019
Dawno nie jadłam takich dobrych pierogów