Pierogi ze szpinakiem z pełnoziarnistej mąki z herbatą Pu-erh

Przez : | 2 komentarze | On : Maj 9, 2013 | Kategoria : Dania mączne, Menu Wigilijne

Pierogi z mąki pełnoziarnistej ze szpinakiem to świetna propozycja zdrowego dania obiadowego. Gotowane pierogi są lekkie, a bogata w błonnik mąka sprawi, że nasz organizm szybko je strawi i nie obciąży przewodu pokarmowego. Dodatek do ciasta naparu z herbaty Pu-erh nada ciastu ładnego brązowo-pomarańczowego koloru oraz wspomoże dodatkowo naszą przemianę materii gdyż takie właśnie właściwości charakteryzują ten rodzaj herbaty.

Pierogi z mąki pełnoziarnistej ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem z pełnoziarnistej mąki – SKŁADNIKI:

CIASTO:

500 g mąki pełnoziarnistej

250 ml intensywnego naparu z herbaty pu-erh

2 żółtka

20 g miękkiego masła

1/2 łyżeczki soli

FARSZ:

450 g szpinaku (może być mrożony, ale liście całe, nie rozdrobnione)

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

oraz

200 ml kwaśnej, gęstego jogurtu naturalnego

Podane proporcje wystarczą do przygotowania 20 sztuk pierogów.

Pierogi ze szpinakiem z pełnoziarnistej mąki

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem z pełnoziarnistej mąki

Pierogi ze szpinakiem

Przygotowanie ciasta

Przed przystąpieniem do sporządzania ciasta przygotowujemy napar z herbaty Pu-erh. Napar powinien być intensywnie czerwony do bordowegoim. Im ciemniejszy będzie tym ładniejszego koloru nabierze ciasto na pierogi. Pamiętajmy, że herbatę Pu-erh zaparzamy w 80 St. C. (więcej o parzeniu Pu-erh oraz jej właściwościach znajdziecie tu https://www.kulinarny-blog.pl/herbata-pu-erh/) Gotowy napar odstawiamy do wystygnięcia.

W misce łączymy pełnoziarnistą mąkę, 2 żółtka, 20 g miękkiego masła oraz wcześniej przygotowany napar z herbaty Pu-erh (w tym przepisie na ciasto pierogowe zamiennik wody). Dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy wszystkie składniki do uzyskania zwartego ciasta o jednolitej konsystencji, jak na zdjęciu poniżej.

Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem czerwonej herbaty Pu-erh

Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem czerwonej herbaty Pu-erh

Przygotowanie farszu

Wcześniej obrane i umyte cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy. Gdy się zrumienią dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut (do momentu aż ze szpinaku odparuje cała woda) Jeśli szpinak będzie zbyt wodnisty pierogi nie będą dobrze się kleić, lub będą się rozklejać podczas gotowania.

Gotowy farsz odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z części kolejno wałkujemy na placek o grubości 2-3 mm. Z placków za pomocą kubka lub szklanki wycinamy okręgi i tak jak standardowo to się odbywa przy sporządzaniu pierogów:) na okręgu układamy farsz i sklejamy pierogi.

Pierogi gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem dwóch łyżek oliwy najlepiej w szerokim garnku lub rondlu na wolnym ogniu. Gotowanie trwa zwykle do 5 minut maksymalnie.

Pierogi ze szpinakiem z pełnoziarnistej mąki

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi z mąki pełnoziarnistej ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi serwujemy gorące z kwaśną, gęstą śmietaną 18% z dodatkiem mixu zielonych sałat.

Koniecznie spróbujcie są REWELACYJNE!!!

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

 

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

 

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Pcpartners s 20 Maj, 2013

    Zwykłe pierogi zrobione w arcydzieło. Gratuluję!

  2. Napisane w admin s 20 Maj, 2013

    Misja bloga – prosto, atrakcyjnie i zdrowo:) Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress