Pizza calzone z kurczakiem

Przez : | 5 komentarzy | On : Marzec 10, 2013 | Kategoria : Fast-food

Pizza calzone to nic innego jak pizza w kształcie dużego pieroga, wypełnionego serem i farszem. W doborze farszu można wykazać dowolność, należy jednak zwrócić uwagę aby dodatki nie były płynne (poza sosem). Zbyt duża ilość wody może spowodować rozklejenie się calzone.

Pizza calzone

Pizza calzone

Do przygotowania pizzy calzone potrzebne będą:

CIASTO:

1 kg mąki pszennej

1/3 kostki drożdży

50 ml oleju/oliwy

200 ml wody

200 ml mleka (najlepiej ciepłego)

1 i 1/2 łyżki soli

1 jajko

2 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki wkładamy do miski (mąkę można przesiać) i mieszamy, następnie zarabiamy do momentu uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, zarabianie na ogół trwa około 5-10 minut. Ciasto, przykryte ściereczką, zawijamy w koc lub kołdrę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-2 godz.

FARSZ:

200 g piersi drobiowej

1 ogórek kiszony

1 mała czerwona cebula

150 g sera żółtego (np. mozarell, edamski)

oliwa z oliwek

bazylia

przyprawa do drobiu

Piersi drobiowe myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w cienkie płaty i doprawiamy przyprawą do drobiu lub własną mieszanką przypraw (wybierając przyprawę do drobiu zwróćmy uwagę aby nie było w niej glutaminianu sodu).  Doprawione mięso zalewamy niewielką ilością oliwy, posypujemy pieprzem i dokładnie mieszamy. Plastry drobiu smażymy z obu stron kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni. Gdy wystygną kroimy je w cienkie paski.

Cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w pióra.

Ogórek kiszony kroimy w średnią kostkę.

SOS:

2 pomidory

1 łyżka koncentratu

bazylia (świeża lub suszona)

sól, pieprz

Pomidory parzymy, następnie zanurzamy w zimnej wodzie. Wyjmujemy z wody po około 2 minutach i obieramy ze skórki. Następnie pomidory kroimy w drobną kostkę.

Na oliwie przesmażamy pomidorki, dodajemy bazylię (świeżą – drobno posiekaną lub suszoną), dodajemy koncentrat pomidorowy sól i pieprz do smaku. Całość dusimy około 8-10 minut. Jeśli konsystencja sosu będzie zbyt gęsta można go delikatnie rozrzedzić sokiem pomidorowym lub wodą. Pamiętajmy jednak, ze sos nie może być zbyt rzadki! Gotowy sos odstawiamy do ostudzenia.

PRZYGOTOWANIE CALZONE

Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałek o wadze mniej więcej 150-200 g i wałkujemy go na placek o grubości około 5-8 mm. Następnie miską lub talerzem o średnicy 25 cm wykrawamy okręg.

Pizza calzone

Pizza calzone

Okręg z ciasta polewamy oliwą z oliwek.

Pizza calzone

Pizza calzone

Oliwę dokładnie rozsmarowywujemy po całości placka  i posypujemy suszoną bazylią lub świeżą drobno posiekaną, jak na zdjęciu poniżej, uważając by nie najechać na krawędzie. Tłuste brzegi nie będą się kleić.

Pizza calzone

Pizza calzone

Połowę placka, uważając by nie najechać na krawędzie, posypujemy startym serem.

Pizza calzone

Pizza calzone

Na serze układamy paski kurczaka. Jak na zdjęciu poniżej.

Pizza calzone

Pizza calzone

 

Następną warstwę stanowi pokrojony w drobną kostkę ogórek kiszony.

Pizza calzone

Pizza calzone

Całość posypujemy piórami z czerwonej cebuli.

Pizza calzone

Pizza calzone

… i polewamy sosem ze świeżych pomidorów.

Pizza calzone

Pizza calzone

…na wierzch jeszcze trochę sera i możemy zwijać pierożka.

Pizza calzone

Pizza calzone

Aby brzegi dobrze się skleiły można krawędzie wewnętrzne posmarować wodą.

Pizza calzone

Pizza calzone

Pizza calzone

Pizza calzone

Gotowe calzone układamy na wysmarowanej cienką warstwa tłuszczu blasze. Lekko smarujemy na wierzchu oliwą i posypujemy bazylią i ostrą papryką.

Pizza calzone

Pizza calzone

Pieczemy w temp. 200 St. C w dobrze rozgrzanym piekarniku około 15 minut, na funkcji pieczenia z termoobiegiem, do momentu aż pierogi nabiorą pięknego, rumianego koloru.

Pizza calzone

Pizza calzone

 

Pizza calzone

Pizza calzone

 

Pizza calzone

Pizza calzone

 

Pizza calzone

Pizza calzone



Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Monika s 6 Maj, 2015

    Nie robiłam jeszcze calzone, ale przyznam, że mi się bardzo podoba 😉 Ja bardzo lubię pizzą się “najadać” czyli jak ma duuuużo ciasta. Zastanawiam się, jak jeść tego pieroga, czy da się kawałek wziąć do ręki i jeść jak pizzę czy przydadzą się tutaj jednak sztućce? Czy mogę zrobić ciasto w wersji pełnoziarnistej z Twojego przepisu? Pozdrowionka 🙂

  2. Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 7 Maj, 2015

    Hej. Dziękuję bardzo za komentarz. Ciasto jak najbardziej w wersji pełnoziarnistej też się sprawdzi. Faktycznie najbardziej przyjemne jest jedzenie pizzy rękoma więc proponuję zrobić dwa mniejsze “pierogi” wtedy bez trudu poradzisz sobie rękoma:):) Pozdrawiam.

  3. Napisane w Marek s 17 Kwiecień, 2016

    Zrobiłem dziś calzone z tym przepisem i mogę szczerze powiedzieć że to najlepszy przepis jaki znalazłem.
    Wszystkim smakowało i napewno nastepnym razem zrobię identyko bo jest super… ciasto miękie i puszyste, lepiej niż w pizzeri, a ile zabawy – pomagała mi 4 letnia córeczka wiec było fajnie. Pozdrawiam i dziękuje za przepis, jest petarda.

    • Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 17 Kwiecień, 2016

      Bardzo się cieszę że smakowało! Publikuję tylko własnego autorstwa i oczywiście sprawdzone przeze mnie osobiście przepisy:)

  4. Napisane w Alina s 25 Lipiec, 2016

    Wypróbowałam przepis. Rewelacja. Zrobiłam troszkę inny farsz. Dałam pieczarki, szynkę, cebulę i ser. Ciasto najlepsze jakie jadłam. Szczerze polecam. Dziękuję za inspirację. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress