Placki ziemniaczane

Przez : | 6 komentarzy | On : Czerwiec 22, 2014 | Kategoria : Przystawki i przekąski

Placki ziemniaczane rosti

Fenomenem tych placków są starte na średnich oczkach tarki jarzynowej ziemniaki, kojarzone ze szwajcarskimi plackami rosti właśnie ze względu na sposób rozdrobnienia ziemniaków. Tradycyjne rosti to duży ziemniaczany placek z reguły sporządzany z podgotowanych i startych na dużych lub średnich oczkach ziemniaków z dodatkami.

Masa na placki z grubo startych ziemniaków nie wymaga dodatku mąki – co stanowi dobrą alternatywę dla osób na diecie bezglutenowej, lub ewentualny mały jej dodatek aby masa była bardziej zwarta i syta można zastąpić np. mąką kukurydzianą lub słonecznikową.

Wszystkich fanów moich placków ujmował zawsze ich bardzo intensywny, żółty kolor, a to za sprawą jaj i śmietany, które dodane od razu po starciu ziemniaków hamują procesy utleniania, które zachodzą w ziemniaku powodując tym samym zatrzymanie ciemnienia masy na placki. Dodatek majeranku i cebuli nadaje im wyrazistego smaku, a marchewka wzbogaca je o dodatkowe wartości odżywcze.

Placki ziemniaczane rosti

Placki ziemniaczane

Do sporządzenia mojej wersji placków potrzebne będą:

1 kg ziemniaków

1 cebula

1 – 2 marchewki

3 jajka

2 łyżki śmietany kwaśnej12% lub jogurtu naturalnego

ewentualnie jeśli masa nie będzie zwarta 2 łyżki mąki pszennej z pełnego przemiału (alternatywnie dla bezglutenowców – kukurydzianej lub słonecznikowej)

1 łyżeczka soli

pieprz do smaku

Podane ilości wystarczą do sporządzenia około 17 średniej wielkości placków.

Placki ziemniaczane rosti

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane rosti

PRZEPIS

Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i płuczemy. Następnie ścieramy je na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Odsączamy z soku i szybko, za nim ziemniaki zaczną ciemnieć wbijamy do nich 3 jajka oraz dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny, wszystko dokładnie mieszamy. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Do masy ziemniaczanej dodajemy 2 łyżki mąki oraz cebulę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą.

Placki ziemniaczane smażymy na patelni do naleśników, dzięki czemu zużyjemy o połowę mniej tłuszczu. Jeśli taką nie dysponujemy to pamiętajmy aby po usmażeniu placków dobrze je odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiernej ilości tłuszczu.

Podajemy z kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym, bazyliowym lub koperkowym. Placki stanowią rónież dobry dodatek do dań mięsnych w różnych sosach. Świetnie smakują z wędzonym łososiem oraz pastą z suszonych pomidorów.

Placki ziemniaczane rosti

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane rosti

Placki ziemniaczane

 

Placki ziemniaczane rosti

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Beata s 7 Luty, 2013

    Placuszki pyszne 🙂 Za sprawą dodatków troszkę inny smak.

    • Napisane w admin s 12 Luty, 2013

      Mi najbardziej w nich odpowiada niewielki dodatek mąki, dzięki czemu bardziej czuć ziemniaki, a o to przecież chodzi w plackach ziemniaczanych:) Pozdrawiam.

  2. Napisane w halina s 16 Sierpień, 2014

    imponujące 🙂

  3. Napisane w brzoza81 s 5 Grudzień, 2014

    placuszki ziemniaczane to zawsze świetna opcja na obiad 🙂 a zwłaszcza z dodatkiem sosu 1000 wysp bądź dressingu winegret develey, ściskam !

  4. Napisane w Ula s 23 Styczeń, 2015

    Idealnie złote! 🙂

  5. Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 24 Styczeń, 2015

    Piękny, złoty kolor – to za sprawą dodatku jaj i śmietany dzięki którym placki nie ciemnieją.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress