Pomarańczowy sos deserowy

Przez : | 0 Komentarz | On : Styczeń 15, 2013 | Kategoria : Sosy

Do sporządzenia sosu potrzebne będą:

1 łyżka masła

2 łyżki miodu

sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy

skórka otarta z 1 pomarańczy

100 ml śmietany 30%

szczypta curry

1 łyżka octu balsamicznegp

1 łyżka wódki bądź spirytusu

sos pomarańczowy

sos pomarańczowy

Do rondla wkładamy łyżkę masła, gdy się rozpuści dokładamy 2 łyżki miodu i energicznie mieszamy ruzgową trzepaczką, podgrzewamy na wolnym ogniu około 2-3 minuty, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy oraz skórkę otartą z jednej pomarańczy. Dodajemy pół łyżeczki curry. Od czasu do czasu mieszając cały czas podgrzewamy na wolnym ogniu. Gdy 1/3 soku  odparuje wlewamy 100 ml 30% śmietanki nadal i mieszamy czekając aż śmietana zredukuje się i uzyskamy sos o lejacej się ale gęstej konsystencji. Pod koniec redukcji dodajemy łyżkę octu balsamicznego i łyżkę alkoholu. Podgrzewamy jeszcze około 1-2 minuty i zdejmujemy z “ognia”.

Sos jest już gotowy.

Najlepiej smakuje podany na ciepło z lodami waniliowymi.

lody waniliowe z sosem pomarańczowym

lody waniliowe z sosem pomarańczowym

 

sos pomarańczowy

sos pomarańczowy

 

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress