Pomidorowa zupa rybna

Przez : | 6 komentarzy | On : Grudzień 12, 2015 | Kategoria : Dania rybne, Zupy

pomidorowa zupa rybna

Pomidorowa zupa rybna

To propozycja dietetycznej i zdrowej zupy bezmięsnej. W dodatku w przygotowaniu jest banalnie prosta, dlatego w moim domu gości wyjątkowo często. Pomidory fantastycznie komponują się z rybą co sprawia, że nawet największy „rybny niejadek” w takiej formie rybę pokocha. Zupa szybko nas rozgrzeje w chłodniejsze dni zwłaszcza jeśli przygotujemy ją na pikantnie. Dodatek pełnoziarnistego pieczywa to porcja złożonych węglowodanów koniecznych aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował.

Pomidorowa zupa rybna – Składniki

500 g filetów z dorsza lub morszczuka

2 puszki pomidorów krojonych

1 czerwona papryka

1 średnia marchewka

pęczek natki pietruszki

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

kilka liści laurowych

kilka ziaren ziela angielskiego

sól, pieprz, papryka ostra do smaku

Podane proporcje wystarcza do przygotowania zupy dla 4 osób.

pomidorowa zupa rybna

Pomidorowa zupa rybna – Przygotowanie

Garnek zalewamy dwoma litrami wody, wkładamy do niej filety z dorsza lub morszczuka. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz wcześniej obraną, umytą i pokrojoną w plastry marchewkę. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, płuczemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Pokrojoną paprykę dodajemy do gotującego się wywaru. Po około 15 minutach od zagotowania ryba zmieni barwę z szarej na białą co świadczy  o tym, że jest już ugotowana. Wyjmujemy ją i odstawiamy do wystygnięcia.

Do garnka dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny

Rybę po ostudzeniu dzielimy na mniejsze kawałki  i wkładamy z powrotem do garnka. Na koniec, tuż przed wyłączeniem palnika, do zupy dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Zupa jest pyszna – aromatyczna, mocno pomidorowa i rozgrzewająca w sam raz na chłodne zimowe wieczory. Najlepiej smakuje z pełnoziarnistym pieczywem również w formie grzanek.

zupa rybna

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Smakosz s 8 Grudzień, 2014

    Wszystko co zawiera pomidory jest w moim menu. 🙂

  2. Napisane w Ingusia s 20 Grudzień, 2014

    No mam mieszane uczucia, uwielbiam pomidory, ale ryby to już nie.

  3. Napisane w Karolina W. s 28 Grudzień, 2014

    Hmmm…ciekawy przepis, może ten przepis przekona mnie do dań z ryby 🙂

  4. Napisane w Danielka s 2 Styczeń, 2015

    Ja preferuję taką z dużą ilością ostrej papryki i trochę bardziej gęstą 🙂 super rozgrzewa!

  5. Napisane w Paweł s 20 Styczeń, 2015

    Witam zupka wygląda bardzo ładnie i muszę powiedzieć, że pomidorowa to moja ulubiona zupa. Jednak jak mogę się wypowiedzieć wolę wersję tej zupy bez dodatku ryby, ale kto wie może takie połączenie jest dobre. Spróbuję na pewno kiedyś takiej wersji zupy z dodatkiem jakiejś ryby zobaczymy.

  6. Napisane w Michał s 4 Luty, 2015

    Witam serdecznie bardzo pyszna zupka. Bardzo lubię zupę pomidorową i akurat dziś mam zamiar sobie zrobić taką zupkę. Nie wykluczone jest, że wykorzystam do tego ten przepis, ponieważ wygląda bardzo zachęcająco. Pozdrawiam wszystkich, którzy lubią zupę pomidorową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress