Proste przekąski koktajlowe na grzankach

Przez : | 3 komentarze | On : Luty 12, 2013 | Kategoria : Przystawki i przekąski

Ilekroć przygotowuję małe przyjęcie dla znajomych zawsze zastanawiam się jak skomponować menu aby potrawy nie były zbyt problematyczne w przygotowaniu, dobrze smakowały i oczywiście były równie praktyczne w jedzeniu. Stąd często oprócz sałatek stawiam na grzanki z różnorodnymi dodatkami oraz na różnych gatunkach pieczywa.

Oto propozycje które na ostatnim spotkaniu sprawdziły się rewelacyjnie!:)

* Grzanki na chlebie tostowym ze szpinakiem i pomidorkami cherry

* Pszenne grzaneczki na jeden kęs z pastą z tuńczyka lub łososia

* Grzanki na chlebie razowym z suszonymi pomidorami i innymi warzywnymi i owocowymi dodatkami

Do ich sporządzenia potrzebne będą:

Grzanki na chlebie tostowym ze szpinakiem i pomidorkami cherry

chleb tostowy

1 op. pomidorków cherry

liście świeżego szpinaku

1 ząbek czosnku

4 łyżki oliwy

sól, pieprz, suszona bazylia

kiełki do dekoracji

wykałaczki

Pomidorki cherry na grzankach ze szpinakiem

Pomidorki cherry na grzankach ze szpinakiem

Pszenne grzaneczki na jeden kęs z pastą z tuńczyka lub łososia

1 op małych grzanek (tzw. mini suchary pszenne dostępne w sieci sklepów Biedronka)

1 op tuńczyka w zalewie ( lub łososia w zalewie)

1 jajko ugotowane na twardo

2 łyżki majonezu

1 mała łyżeczka musztardy stołowej

oliwki, pikle, papryka, koper itp. do dekoracji

Grzaneczki z pastą z tuńczyka

Grzaneczki z pastą z tuńczyka

Grzanki na chlebie razowym z suszonymi pomidorami i innymi warzywnymi i owocowymi dodatkami

1 chleb razowy

1 op suszonych pomidorów lub suszonych pomidorów z mozarellą (dostępnych w sieci sklepów Biedronka)

liście świeżego szpinaku

czarne oliwki

salami w plastrach

garść jasnych winogron

świeży ogórek

Razowe grzanki z warzywami

Razowe grzanki z warzywami

 

Przepis 1. Grzanki na chlebie tostowym ze szpinakiem i pomidorkami cherry.

Chleb tostowy kroimy po skosie na pół, tak by uzyskać grzanki w kształcie trójkątów. Pieczywo skrapiamy oliwą, pozypujemy suszoną bazylią  i zapiekamy (góra i dół) w piekarniku rozgrzanym do 180 st C do momentu aż nabiorą pięknego złocistego koloru.

Czosnek obieramy i drobno siekamy. Przesmażamy go na 2 łyżkach oliwy aż się zrumieni i nabierze aromatu. Dodajemy do niego dwie garście świeżego szpinaku i całość dusimy aż woda ze szpinaku odparuje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki.

Na grzankach układamy liść świeżego szpianku, na nim łyżeczkę szpinaku przesmażonego oraz ćwiartkę pomidorka. Całość przekłuwamy wykałaczką i dekorujemy garstką kiełków np. rzodkiewki.

Grzanki ze szpinakiem i pomidorkami cherry

Grzanki ze szpinakiem i pomidorkami cherry

Grzanki ze szpiankiem i pomidorkami cherry

Grzanki ze szpiankiem i pomidorkami cherry

Przepis 2. Pszenne grzaneczki na jeden kęs z pastą z tuńczyka lub łososia.

Ta przekąska jest naprawdę wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Tuńczyka lub łososia (kwestia gustu :)) odsączamy z zalewy i łączymy z drobno posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo. Dodajemy majonez, musztardę, pieprz i sól do smaku. (Wersja dietetyczna przewiduje jogurt naturalny zamiast majonezu). Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną pastę nakładamy na grzaneczki. Prawie w każdym dyskoncie można zakupić gotowe grzanki. Na każdej grzance z pastą układamy dodatki warzywne jak koper, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę lub małe konserwowe ogórki czy oliwki, tu nie ma raczej żadnych twardych zasad, można użyć w zasadzie wszystkiego co znajdziemy w naszej lodówce.

Grzaneczki z pastami

Grzaneczki z pastami

Grzaneczki z pastą z tuńczyka

Grzaneczki z pastą z tuńczyka

 

Przepis 3. Grzanki na chlebie razowym z suszonymi pomidorami i innymi warzywnymi i owocowymi dodatkami

Kromki chleba razowego kroimy na połówki, według uznania na trójkąty lub prostokąty. Pieczywo polane odrobiną oliwy lub posmarowane masłem zapiekamy w rozgrzanym do 180 st C piekarniku na funkcji zapiekania z termoobiegiem do momentu aż się zarumienią.

Po wyjęciu grzanek z piekarnika na połowie z nich układamy plaster świezego ogórka, oraz winogrono zawinięte w szynkę bądź plaster salami, na drugiej połowie grzanek kładziemy liść świeżego szpinaku lub kawałek sałaty lodowej  a na nich suszone pomidory  z mozarellą (można gotowe zakupić w sieci sklepów Biedronka) lub odzielnie kupić suszone pomidory i kulki mozzarelli. Składniki perzebijamy wykałaczką, a na wierzch wbijamy oliwkę, ja preferuję bardziej czarne ale to już kwestia gustu.

Razowe grzanki z warzywami

Razowe grzanki z warzywami

I gotowe!

Życzę wszystkim udanych przekąsek koktajlowych oraz wielu równie udanych imprez !

 

 

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Beata s 16 Luty, 2013

    Grzaneczki wyszły nie tylko pięknie ale i smacznie:)

  2. Napisane w admin s 18 Luty, 2013

    Jest Pani Pierwszą wielką fanką mojego bloga. Nie powiem bardzo mi to schlebia:)Pozdrawiam.

    • Napisane w Beata s 19 Luty, 2013

      🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress