Amerykańskie pancakes

2014-03-16

Nie znaleziono obrazków dla tego przepisu!

  • Ilość porcji: 0m
  • Czas przyrządzenia: 0m
  • Całkowity czas: 0m

AMERYKAŃSKIE PANCAKES

Amerykańskie pancakes znane są jako małe żółte placuszki, nieodłącznie kojarzone z amerykańskim śniadaniem. Swoją lekkością, puszystością, delikatnym smakiem podbiły również polskie podniebienia. W wykonaniu są banalne, ciasto składem w pewnym sensie przypomina ciasto naleśnikowe (pancakes to inaczej naleśnik) ale są od naleśników mniejsze,  bardziej puszyste i lekkie.

Amerykańskie pancakes najlepiej smakują polane syropem klonowym i miodem lub ze świeżymi sezonowymi owocami (te dodatki jako żywieniowiec szczególnie polecam). Inne dodatki to wszelkiego rodzaju konfitury, dżemy czy po prostu cukier puder.

Jeśli chodzi o ich wartość odżywczą to dodatek białej mąki i cukru ujmuje im walorów żywieniowych, tu jednak można “prowadzić pertraktacje”:) i cukier zastąpić brązowym cukrem lub miodem a białą mąkę mąką pełnoziarnistą (ta zmiana wpłynie na ciemniejszy kolor placuszków). Dla zwolenników tradycyjnego smaku amerykańskich pancakes mam dobrą wiadomość jeśli zjemy je obsypane świeżymi sezonowymi owocami jak maliny, jagody, borówki popijając dodatkowo szklanką mleka to bez zarzutów to śniadanie zyska miano pełnowartościowego śniadania a my zyskamy energię na cały dzień, bez wyrzutów, że przybędzie nam kilka cm w pasie:)

Amerykańskie pancakes z syropem z granatu

Amerykańskie pancakes z syropem z granatu

Do przygotowania pancakes potrzebne będą:

300 g mąki

300 ml mleka

70 g masła (roztopionego)

70 g cukru (ja użyłam trzcinowego)

2 całe jajka

2 żółtka

3 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Podane składniki wystarczą do przygotowania około 30 małych placuszków

Amerykańskie pancakes z cukrem pudrem

Amerykańskie pancakes z cukrem pudrem

 Przygotowanie

W misce łączymy 2 jajka, 2 żółtka i cukier i dokładnie mieszamy trzepaczką ruzgową. Następnie dodajemy mleko i roztopione masło i znowu mieszamy.  Następny krok to dodanie połączonej z proszkiem do pieczenia mąki oraz szczypty soli. Pamiętajmy aby mąkę przesiać co dodatkowo nada puszystości placuszkom.

Placuszki smażymy na suchej dobrze rozgrzanej patelni do naleśników, na małym ogniu, 2-3 minuty z jednej strony, gdy już zrobią się “oczka” takie jak na zdjęciu poniżej przekładamy na drugą stronę i smażymy około minutę.

Amerykańskie pancakes

Amerykańskie pancakes

I gotowe:)

Jak wcześniej wspomniałam amerykańskie pancakes podawać można na kilka sposobów:

Z CUKREM PUDREM

Amerykańskie pancakes z cukrem pudrem

Amerykańskie pancakes z cukrem pudrem

Amerykańskie pancakes z cukrem pudrem

Amerykańskie pancakes z cukrem pudrem

Z SEZAMEM I OLEJEM SEZAMOWYM TŁOCZONYM NA ZIMNO

Pankaces z sezamem

Pankaces z sezamem

Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I MIĘTĄ

Pankaces z płatkami czekolady

Pankaces z płatkami czekolady

Pankaces z płatkami czekolady

Pankaces z płatkami czekolady

Z KONFITURĄ MORELOWĄ

Amerykańskie pancakes z konfiturą morelową

Amerykańskie pancakes z konfiturą morelową

Amerykańskie pancakes z konfiturą morelową

Amerykańskie pancakes z konfiturą morelową

Amerykańskie pancakes z konfiturą morelową

Amerykańskie pancakes z konfiturą morelową

Z SYROPEM np. (jak na zdjęciu poniżej) Z GRANATU

Amerykańskie pancakes z syropem z granatu

Amerykańskie pancakes z syropem z granatu

Amerykańskie pancakes z syropem z granatu

Amerykańskie pancakes z syropem z granatu

Amerykańskie pancakes z syropem z granatu

Amerykańskie pancakes z syropem z granatu

Amerykańskie pancakes z syropem z granatu

Amerykańskie pancakes z syropem z granatu

 

Przepis komentarz

Komentarze

  1. Napisane w Beata s 15 Październik, 2013

    Zrobiłam z mąki pełnoziarnistej i też wyszły bardzo smaczne 🙂

  2. Napisane w marcela s 22 Maj, 2014

    mmm…wygląda to bardzo apetycznie:)

  3. Napisane w Klaudia s 17 Marzec, 2015

    Wyglądają idealnie! Czy smażyłaś je na specjalnej malej patelni czy na dużej?

    • Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 17 Marzec, 2015

      Smażyłam je na specjalnej patelni naleśnikowej, ale na normalnej wychodzą w zasadzie takie same tylko należy pamiętać aby delikatnie patelnię przesmarować natłuszczonym pędzlem.
      Ps. / Za ich idealny wygląd odpowiada ciasto!
      Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.

  4. Napisane w Andrzej s 13 Kwiecień, 2015

    o jaaaa, ale mi się uaktywnił ślinotok, ależ pyszności 🙂 Nie robiłem nigdy pancakesów, czy bardzo one się różnią w smaku od naleśników czy racuchów? czuję, że dziś będę na kolację tworzył je z narzeczoną. A czy zamiast mleka mogę dać jogurt naturalny bo niestety mleka nie mam. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 13 Kwiecień, 2015

      Pancakes to takie małe puszyste naleśniczki i tak też smakują. Moja rodzina je uwielbia, a każdy jada na swój sposób – z cukrem pudrem, owocami, miodem czy czekoladą, w każdej postaci są pyszne.
      Tak, jak najbardziej możesz mleko zastąpić jogurtem naturalnym. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń przepis

2 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • Lekka sałatka śledziowa

    Lekka sałatka śledziowa

  • Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

  • Pizza z mąki pełnoziarnistej – zdrowy fast food

  • Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

    Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

  • Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

    Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress